Германският министър по европейските дела Михаел Рот призова Европейския съюз да приеме единен фронт срещу Русия с цел намаляване на напрежението, предупреждавайки, че "антируските рефлекси" са толкова опасни, колкото и наивността спрямо националистическия курс на Русия, съобщава "Ройтерс".

Позицията на Рот, представена в статия за в. "Велт", дойде на фона на признаци, че при управлението на консервативния канцлер Ангела Меркел и външния министър на социалдемократите Хайко Маас позицията на Германия към Русия се втвърдява, особено след покушението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри, за което Западът хвърля вината върху Русия.

Рот, чиито коментари изглежда отразяват по-проруските възгледи на Германската социалдемократическа партия, изтъква, че санкциите на Европа срещу Русия трябва да бъдат запазени, но с цел довеждане на Русия на масата на преговорите.

"Санкциите не са цел сами по себе си", пише той и допълва: "Те трябва да насърчават хората да се върнат на масата на преговори, за да се работи по разумни решения... Антируските рефлекси са също толкова опасни, колкото и наивното релативизиране на националистически ориентираните политики на руското ръководство."