Журналистът от авторитетния германски вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Лоренц Хемикер се усъмни в способностите на САЩ да използват сила с помощта на самолетоносача, който Вашингтон реши да изпрати към бреговете на Иран.

Плановете за изпращане на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" и бомбардировачи по-рано бяха обявени от американския съветник по националната сигурност Джон Болтън. Според него по този начин Вашингтон изпраща "ясен и недвусмислен сигнал към иранския режим за това, че всяко нападение срещу интересите на САЩ или на нашите съюзници ще бъде посрещнато с безмилостна сила".

САЩ дислоцираха самолетоносач и бомбардировачи срещу Иран в Близкия изток

САЩ дислоцираха самолетоносач и бомбардировачи срещу Иран в Близкия изток

САЩ не търсят война с иранския режим

В своята статия Хемикер задава въпроса дали това не е "100 000-тонен блъф".

"Въпреки че ударната мощ на водената от самолетоносач корабна група и американските бомбардировачи не буди съмнение, въпросът е дали думите на Болтън ще направят впечатление на Иран. Има две причини за това", отбелязва авторът на статията.

Първо, напомня Хемикер, в миналото вече има случаи, когато американските самолетоносачи "не преминаха към дела след думи, казани от правителството на Тръмп".

Например през април 2017 г., когато конфликтът около Северна Корея ескалира, ръководителят на Белия дом обяви, че американският самолетоносач "Карл Винсън" ще бъде изпратен в Японско море. Всъщност ударната група се отправи в противоположна посока, за да вземе участие в маневри в Индийския океан.

Освен това, продължава журналистът, присъствието на американски самолетоносачи край бреговете на Иран отдавна "не е изключение, а правило". Освен това според Хемикер много неща показват, че "Ейбрахам Линкълн" вече е бил тръгнал към Арабския полуостров.

Иран заклейми "психологическата война" на САЩ

Иран заклейми "психологическата война" на САЩ

Във връзка с изпращането на ударна корабна група в Близкия изток

Представителят на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Кейван Хосрави от своя страна заяви, че Техеран се съмнява, че САЩ, изпращайки самолетоносач към бреговете на Иран, ще искат да проверят възможностите на иранските въоръжени сили.

Друго изостряне на американско-иранските отношения се случи, след като Вашингтон обяви аз терористична организация Революционната гвардия на Иран, а Техеран, в отговор на това, призна централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM) за терористична организация, а самите САЩ за "държава, спонсор на тероризма".