Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, чиято популярност сред населението се е увеличила в контекста на пандемията от коронавируса, обмисля възможността да се състезава за поста канцлер на Германия през септември, съобщава "Билд", като се позовава на източници.

През септември 2021 г. в Германия ще се проведат парламентарни избори. Германският канцлер Ангела Меркел няма да се кандидатира за длъжността. По-късно този месец ще се проведе конгрес на германските консерватори - Християндемократическия съюз (ХДС), на който ще бъде избран нов ръководител на партията, той също така ще стане кандидат за канцлер на Германия. Трима души официално кандидатстват за председател на ХДС: бизнес лобистът Фридрих Мерц, министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет и шефът на комисията по външните работи към Бундестага Норберт Рьотген.

Олаф Шолц е кандидатът на социалдемократите за канцлер на Германия

Олаф Шолц е кандидатът на социалдемократите за канцлер на Германия

Финансовият министър е номиниран единодушно от ръководството на партията

Според информации на "Билд" и "Шпигел" през последните седмици здравният министър активно обсъжда политическите си шансове с представители на партията. По-рано Шпан подкрепи кандидатурата на Армин Лашет за поста шеф на ХДС. Въпреки че министърът на здравеопазването вече не може да участва в борбата за поста шеф на партията, той обмисля за себе си канцлерския пост.

Според информацията на "Билд", получена от няколко представители на ХДС, Шпан е обсъждал в различни телефонни разговори дали може да бъде номиниран за канцлерския пост, като той обмисля тази възможност, дори ако Лашет оглави ХДС.

"Йенс Шпан ми даде да се разбере, че ще бъде готов да се кандидатира за канцлерския пост, ако резултатите му в допитванията през март са много по-добри от резултатите на Лашет", каза пред изданието неназован шеф на фракцията на ХДС в парламент на една от провинциите.

По-рано социологическо допитване на "Билд" и Kantar Center, публикувано в края на декември, показа, че над 52% от анкетираните са отговорили, че биха искали Шпан да има "възможно най-голямо влияние върху политиката" през 2021 г. В същото време министърът на здравеопазването изпревари по популярност Ангела Меркел, която е получила 51% одобрение в допитването, в което са участвали 505 души.

Меркел съжалява, че Каренбауер няма да се кандидатира за канцлер на Германия

Меркел съжалява, че Каренбауер няма да се кандидатира за канцлер на Германия

Говорител на германското правителство коментира, че Каренбауер иска да остане военен министър на Германия и канцлерът Меркел подкрепя това