Европейските шофьори са щастливи от факта, че цените на горивата стават все по-ниски, ала тяхната радост няма да трае дълго, защото от глобална перспектива спадът на цените на петрола ще се отрази зле на европейската икономика, пише германският вестник „Ди велт”.

За първи път цената на горивото падна под едно евро за литър, а цените е възможно да продължат да се понижават с ускорени темпове. Подобна ситуация може да бъде опасна не само за страните, произвеждащи петрол, но също за икономически стабилните европейски страни като Германия, отбелязва изданието.

Първо, най-уязвимите страни, като Нигерия, Малайзия и Колумбия, ще бъдат принудени драстично да намалят публичните разходи заради ниските цени на петрола, което може да доведе до граждански протести и бунтове. Това, от своя страна, може да доведе до разпадането на тези държави, което означава, че нови бежанци ще се отправят към Европа, се отбелязва в статията.  

Второ, европейските страни сега главно са концентрирани върху добива на шистов петрол, което при настоящите обстоятелства е изключително нерентабилно. Ако проучването на нови находища спре, цялата шистова индустрия може да рухне, довеждайки до шок на пазара и последващ рязък скок на цените, пише още „Ди Велт”.  

Кризата в шистовата индустрия ще има също неблагоприятни последици за финансовите пазари, след като много проекти в този сектор са разглеждани по подобие на т. нар. високорискови облигации във финансовия сектор. Някои фирми, занимаващи с добив на шистова енергия, вече фалираха, и ако ситуацията не се промени, това може да доведе до дисбаланс в банковия сектор, независимо от факта, че финансовата криза беше частично преодоляна неотдавна.

Нещо повече, спадът на цените на петрола неизбежно ще се отрази на нивото на инфлацията и ще доведе до нарастването на държавните дългове, заключава вестникът.