Германската полиция е арестувала двама сирийски и босненец за предполагаеми престъпления в екстремистки групировки, активни в раздираната от война Сирия, включително за екзекуцията на над 30 цивилни.

35-годишен сириец, идентифициран като Абдалфатах Х. А., е заподозрян за член на терористичната групировка Фронт "Ал Нусра" и е обвинен в 36 военни престъпления за участие в масовото избиване на сирийски правителствени служители през 2013 г. Това съобщава "Франс прес", позовавайки се федералната германска прокуратура.

Другият сириец, Абдулрахман А. А., който е на 26 години, се твърди, че е член на същата екстремистка групировка и е обвинен в управлението на фондове, превозни средства и оръжия на едно от бойните ѝ подразделения.

Мъжете бяха задържани от полицията в западните провинции Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия, която също така е претърсила техните апартаменти.

Отделно южната провинция Бавария обяви ареста на 33-годишен босненец, който се смята, че е снабдил сунитската милиция "Джунуд ал Шам" с няколко превозни средства.

Германската прокуратура предприе над десет разследвания във връзка с военни престъпления, извършени в Сирия или Ирак, заедно с десетки случаи на заподозрени за членство в екстремистки групировки.

Разследванията набраха скорост след пристигането на над 1 млн. мигранти от 2015 г. насам, включително стотици хиляди хора от Сирия и Ирак.

През миналия юли, в първата подобна присъда в Германия, германски екстремист беше осъден на две години затвор по обвинения за военни престъпления, след като позирал за снимки в Сирия с отрязаните и набучените глави на двама правителствени войници.