Ръководителят на областната администрация на Харков Олег Синегубов каза, че след руски обстрел в региона около 240 хиляди потребители остават без електричество.

Той допълни, че в областния център метрото не работи, използва се само като подслон.

Според Синегубов има около 150 "точки на несъкрушимост", тоест точки, където местните жители могат да се стоплят, да презаредят телефоните си или да получат питейна вода.

Кметът на Харков Игор Терехов написа, че метрото трябва да заработи в близко бъдеще, но поради липса на електричество интервалът между влаковете ще бъде поне 20 минути.

В Харков са чути най-малко две експлозии.

Регионалните власти предупреждават местните жители за опасността.

В Харковска област и няколко съседни области е обявена въздушна тревога.

Русия подложи Западна Украйна на мощен удар с ракети "Кинжал"
Обновена

Русия подложи Западна Украйна на мощен удар с ракети "Кинжал"

Цел е била енергийната инфраструктура в западните и централните области

Русия измени тактиката си на атаките срещу енергийните обекти на Украйна в последните седмици. Армията вече използва прецизни ракети за унищожаване на електростанции, които са по-малко защитени в сравнение с Киев. И макар и щетите да не са много големи и да няма човешки жертви, много от обектите няма да могат да бъдат възстановени до края на годината. Това означава Украйна да не може да се подготви за следващия студен период.

Украински служители казаха, че макар щетите, причинени от Москва, да не са толкова мащабни, те са по-големи, отколкото през зимата на 2022-23 г.

Очевидно е, че "целта на Русия сега е да нанесе дълготраен и непоправим ущърб", написа преди няколко дни FT. Само в периода от 22 до 29 март Руската армия нанесе удари по седем ТЕЦ-а в различни райони, както и по два ВЕЦ-а.

Енергийни съоръжения в Днепропетровска област повредени след масиран руски обстрел

Енергийни съоръжения в Днепропетровска област повредени след масиран руски обстрел

Областната администрация твърди, че през нощта над района са били свалени 10 шахеда и четири ракети.

Украйна не предоставя конкретна информация за щетите от военни съображения и тъй като енергийната мрежа се счита за част от националната сигурност.

Предишните две зими Русия имаше за цел да остави украинските градове на тъмно и студено, като нанасяше удари по елекроразпределителни станции и трансформатори. Сега руските ракети се целят към елетростанции в конкретни региони, така че да ги унищожат напълно и производството на енергия да не може да бъде възстановено за кратко време.

Също така обектите, които са цел на руските атаки, представляват и важни точки за електроснабдяване на големите промишлени региони и градове, включително и широко развитата военна промишленост в Харковска област. Една от възможните цели на евентуална нова сухопътна офанзива на Русия в Украйна.

По-рано в четвъртък, ръководителят на надзорния съвет на енергийната компания "Центренерго" Андрей Гота каза пред агенция Интерфакс-Украйна, че в резултат на руски удар е била напълно разрушена триполската топлоелектрическа централа - най-голямата в Киевска област.

Русия унищожи най-голямата ТЕЦ в района на Киев
Обновена

Русия унищожи най-голямата ТЕЦ в района на Киев

Трипилската топлоелектрическа централа доставя електроенергия на Киевска, Черкаска и Житомирска области