Ръководителят на надзорния съвет на енергийната компания "Центренерго" Андрей Гота каза пред агенция Интерфакс-Украйна, че в резултат на руския удар е била напълно разрушена триполската топлоелектрическа централа, най-голямата в Киевска област, пише руската служба на "Би Би Си".

Според Гота "всички служители, които са били на смяна по време на обстрела, са живи".

Гота каза, че ударите са причинили голям пожар в турбинния цех, с който противопожарните служби в момента се борят.

Както съобщи агенция Interfax-Ukraine, "Центренерго" вече е загубила всичките си 100% от капацитета си за производство на електроенергия: на 22 март тази година руска атака напълно унищожи топлоелектрическата централа Змиевска в района на Харков, а на 25 юли 2022 г. те окупираха Углегорската ТЕЦ в района на Донецка област.

Ръководителят на областната администрация на Киев Руслан Кравченко написа в Telegram, че пожарът в "едно от енергийните съоръжения на региона" е частично потушен.

Според Кравченко енергетиците са успяли бързо да възстановят мрежата, така че жителите на региона продължават да получават електричество. Възстановено е и водоподаването.

Атаката срещу Триполската ТЕЦ беше съобщена по-рано от украински медии. Кметът на близкия град Украинка призова жителите да затворят прозорците си заради пожара.

На уебсайта на "Центренерго" се казва, че строителството на Триполската топлоелектрическа централа е започнало през 1967 г., а последният й енергиен блок е пуснат в експлоатация през 1972 г.

Триполската топлоелектрическа централа доставя електроенергия на Киевска, Черкаска и Житомирска области. Централата разполагаше с четири въглищнопрахови и два газомазутни енергоблока с мощност от 300 MW всеки.

Руското министерство на отбраната потвърди, че в нощта срещу четвъртък руската армия е атакувала украински енергийни съоръжения.

В последния доклад на военното ведомство се казва, че масираният обстрел е извършен "в отговор на опитите на киевския режим да нанесе щети на руската нефтена и газова промишленост и енергийни съоръжения".

Министерството на отбраната твърди, че "целите на удара са постигнати" и "всички обекти са поразени". Министерството на отбраната на Русия пише, че в резултат на удара "работата на предприятията на украинската военна промишленост е нарушена, прехвърлянето на резерви в районите на бойните действия е нарушено, както и доставката на гориво за части и военни части на украинските въоръжени сили беше възпрепятстван."

240 хиляди потребители останаха без електричество също след днешния обстрел.

Руските дронове се насочват и към газохранилищата в Украйна

Руските дронове се насочват и към газохранилищата в Украйна

Договорът за транзит на природен газ приключва на 31 декември тази година

Русия измени тактиката си на атаките срещу енергийните обекти на Украйна в последните седмици. Армията вече използва прецизни ракети за унищожаване на електростанции, които са по-малко защитени в сравнение с Киев. И макар и щетите да не са много големи и да няма човешки жертви, много от обектите няма да могат да бъдат възстановени до края на годината. Това означава Украйна да не може да се подготви за следващия студен период.

Предишните две зими Русия имаше за цел да остави украинските градове на тъмно и студено, като нанасяше удари по елекроразпределителни станции и трансформатори. Сега руските ракети се целят към елетростанции в конкретни региони, така че да ги унищожат напълно и производството на енергия да не може да бъде възстановено за кратко време.

Украински служители казаха, че макар щетите, причинени от Москва, да не са толкова мащабни, те са по-големи, отколкото през зимата на 2022-23 г.

Също така обектите, които са цел на руските атаки, представляват и важни точки за електроснабдяване на големите промишлени региони и градове, включително и широко развитата военна промишленост в Харковска област. Една от възможните цели на евентуална нова сухопътна офанзива на Русия в Украйна.

Украйна не предоставя конкретна информация за щетите от военни съображения и тъй като енергийната мрежа се счита за част от националната сигурност.

ISW: Киев очаква руска офанзива срещу Харков

ISW: Киев очаква руска офанзива срещу Харков

И двете страни в конфликта се борят с недостиг - Киев с боеприпаси, Москва попълва ударно липсата на военни с мигранти