Електричеството е възстановено в южния украински град Херсон след освобождението му по-рано този месец от руска окупация, заяви Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската администрация на Украйна, в приложението за съобщения "Телеграм", цитиран от Ройтерс.

"Първо доставяме енергия на критичната инфраструктура на града и веднага след това на битовите потребители", написа той.

Градът беше без електричество, централно отопление и течаща вода, когато украинските сили го завзеха на 11 ноември.

Руските войски превзеха Херсон малко след нахлуването на Москва на 24 февруари и това беше единствената регионална столица, която успяха да превземат.

Тяхното отстъпление отбеляза значителен неуспех за Москва, но украински официални лица казват, че руските сили продължават да обстрелват града от другата страна на река Днепър.

Ръководителят на местната администрация каза в петък, че 15 души са били убити и 35 ранени през последните шест дни.

Зеленски: Обстрелът на Херсон е "отмъщение на губещите"

Зеленски: Обстрелът на Херсон е "отмъщение на губещите"

Русия стана терористична държава

В петък, 25 ноември, руската армия е обстрелвала 39 пъти територията на Херсон и района, съобщи ръководителят на Херсонската областна държавна администрация Ярослав Янушевич.

По думите му под ударите са попаднали мирни населени места и жилищни квартали, снаряди са поразили частни сгради, търговски обект и училище.

Сред обстрелваните населени места са Чернобаевка (предградие на Херсон, където се намира летището), Антоновка, Приднепровское, Николское, Зеленовка, Музиковка, Бериславски район, Новоалександровка, Качкаровка и Костирка. Двама души са загинали, а 10 са ранени, каза Янушевич.

Общо от 20 до 26 ноември руската армия е обстрелвала територията на Херсонска област 101 пъти, съобщават украинските власти.

Руските окупатори са минирали и детски играчки в Херсон

Руските окупатори са минирали и детски играчки в Херсон

Операция на украинските сапьори