Петима логопеди от Хонконг бяха признати за виновни в сряда за заговор за публикуване на детски книги, които бяха счетени за антиправителствени, решение, заклеймено от правозащитници като удар по свободата на словото в управлявания от Китай град, предава Ройтерс.

Петимата говорни терапевти бяха обвинени в публикуването на три книги с картинки, включващи карикатури на овце и вълци, за които прокуратурата твърди, че разпространяват сепаратизъм и подбуждат омраза и съпротива срещу правителството.

Лори Лай, Мелъди Йеунг, Сидни Нг, Самуел Чан и Марко Фонг, на възраст между 25 и 28 години, заявиха, че са невинни и избраха да не свидетелстват, нито да призовават свидетели. Присъдите им ще бъдат обявени в събота. Всички те са членове на Генералния съюз на хонконгските логопеди.

Книгите с картинки се позовават на действителни събития, включително масовите продемократични протести в града през 2019 г., както и за 12 продемократични протестиращи, които избягаха от Хонконг с моторна лодка през 2020 г., които бяха заловени от китайската брегова охрана.

В една книга вълци искат да окупират село и да изядат овцете, които от своя страна започват да отвръщат на удара.

Това е първият случай, в който хора биват изправяни пред съда за публикации след протестите през 2019 г. и налагането на закон за националната сигурност на Хонконг от Пекин през 2020 г. Те са съдени и по закон за бунт от колониалната епоха.

"На децата се казва, че всъщност те са овцете, а вълците, които се опитват да им навредят, са правителството на КНР и правителството на Хонконг", пише съдията, който е от специална колегия съгласно Закона за националната сигурност.

Книгите са разпространявани безплатно в няколко местни книжарници, а дигиталните версии са разпространени онлайн.

Правителственият прокурор Лора Нг каза, че книгите съдържат антикитайски елементи, които могат да подтикнат към "омраза" срещу Пекин.

Адвокатите на защитата твърдяха, че овцете и вълците в книгите са измислени и че обвинението за бунт е твърде общо и "причинява смразяващ ефект" върху свободите.

В изявление след присъдата правозащитната организация Amnesty International призова за незабавното освобождаване на петимата, заявявайки, че използването на "архаични" закони от колониалната епоха за бунт е "нагъл акт на репресия".

"Писането на книги за деца не е престъпление и опитът да се образоват децата за последните събития от историята на Хонконг не представлява опит за подбуждане на бунт", се казва в него.

Властите заявиха, че всички лица в Хонконг са съдени само въз основа на доказателства - и че законът за националната сигурност е донесъл стабилност след продемократичните протести.

Принципът "една държава - две системи" работи, убеждава Си в Хонконг

Принципът "една държава - две системи" работи, убеждава Си в Хонконг

Но истинската демокрация в Хонконг започнала след връщането му на Китай