Истинската демокрация в Хонконг започнала след връщането му на Китай, но няма никаква причина за промяна на принципа "една държава, две системи".

Това заяви китайският президент Си Цзинпин на церемонията по случай 25-ата годишнина от връщането на града от Великобритания на Китай. Съгласно принципа Хонконг разполага с автономия, а репликата му е знак за успокояване спрямо критиките, които се отправят от западния свят. Принципът "една държава - две системи" е резултат от споразумение между Великобритания и Китай и е залегнал в законодателството на Хонконг. Срокът на защита изтича през 2047 г. - срок, който отдавна тревожи мнозина в Хонконг.

Китайският модел на управление на Хонконг "една държава - две системи" е сработил в защита на града и трябва да продължи в дългосрочен план, смята Си Дзинпин. Това обаче е и първото пътуване на китайският ръководител извън континенталната част на страна от две години насам, а участието му се разглежда като знаково.

"След завръщането в Родината Майка жителите на Хонконг станаха господари на собствения си град. Истинската демокрация в Хонконг започна в този момент", изтъкна обаче Си и допълва, че всичко, което е направил Пекин, е било "за доброто на Хонконг".

Хонконг си избра нов лидер

Хонконг си избра нов лидер

Очаква се да следва същия пропекински курс на предшественика си

През последните години обаче Китай е критикуван, че засилва контрола си върху Хонконг и приема закони и реформи, които потискат свободата на словото и събиранията, както и други права, които не се предоставят в континентален Китай.

През 2020 г. Китай въведе противоречив закон за националната сигурност, който потисна свободата на словото и инакомислието в Хонконг. Това накара Великобритания да обвини Китай, че нарушава принципа "една държава - две системи" и тяхното споразумение.

Неотдавнашните изборни реформи на Китай, целящи да гарантират, че само "патриоти" могат да се кандидатират за постове в Хонконг, също бяха остро критикувани.

В петък обаче Си категорично защити този ход, като заяви, че той е "от съществено значение за запазване на дългосрочната стабилност и сигурност на Хонконг" и че "в нито един момент не трябва да се допуска компрометиране на този принцип".

Хонконг никога не е бил британска колония - според нови учебници за китайските ученици

Хонконг никога не е бил британска колония - според нови учебници за китайските ученици

Китай пише, че никога не е признавал изхода от опиумните войни 1840-1842 г. и 1856-1860 г.