Бъдещият лидер на Хонконг, Джон Ли, беше утвърден за най-високата позиция в града в неделя от комисия, съставена от лоялни на Пекин служители, докато финансовият център се опитва да се възстанови след няколко години политически катаклизми и протести, предава Ройтерс.

Ли, единственият кандидат и бивш офицер от полицията, получи гласовете на 1416 членове на пропекинската избирателна комисия в неделя сутринта, което му даде необходимото мнозинство, за да бъде назначен за следващия лидер на Хонконг. Само осем гласуваха против.

Говорейки след избора Ли каза, че неговата "историческа мисия" е да отвори нова глава за Хонконг, като същевременно обеща да обедини града и да запази международния статут на мегаполиса като отворен и по-конкурентен финансов център, свързващ Китай и света.

Лидерът на Хонконг няма да търси преизбиране

Лидерът на Хонконг няма да търси преизбиране

Оправдава решението си с лични причини

Много малко от 7,4-те милиона жители на града имат думата при избора на своя лидер, въпреки обещанията на Китай един ден да предостави пълна демокрация на бившата британска колония, която се върна под китайско управление през 1997 г.

Охраната беше засилена около мястото, като полицията не допусна на малка група протестиращи да се приближат.

"Вярваме, че представляваме много хора от Хонконг в изразяването на опозиция срещу тези избори с един кандидат в китайски стил", каза Чан По-ин, протестиращ от Лигата на социалдемократите, вдигайки плакат с искане за пълна демокрация.

Ли, бивш министър на сигурността в Хонконг твърдо приложи по-суровия режим на Китай съгласно закон за националната сигурност, който е бил използван за арестуване на десетки демократи, разпускане на групи на гражданското общество и затваряне на либерални медии, като Apple Daily и Stand News.

Западните правителства, включително Съединените щати, казват, че свободите и върховенството на закона са подкопани от законодателството за сигурност, наложено от Пекин през 2020 г. 

Ли обаче повтори мнението на Пекин, че законът е необходим за възстановяване на стабилността след продължителни продемократични протести през 2019 г., избягвайки въпросите дали ще търси помирение с опозиционните демократични защитници и тези, които са били в затвора.

Законът за сигурността на Хонконг е прицелен в продемократичната опозиция и се противопоставя на дейности, които Пекин смята за подривни, сепаратистки, терористични или конспиративни. Според критици той служи за заглушаване на опозицията и укрепване на властта на комунистическата партия.

Припомняме, че над 100 активисти за демокрация бяха арестувани по неопределения и широкообхватен закон, а десетки остават в затвора по обвинения, свързани с протести.

Хонконг арестува четирима студенти за тероризъм

Хонконг арестува четирима студенти за тероризъм

Те възхвалили като мъченик мъж, намушкал полицай, преди да се самоубие

"Опазването на суверенитета, националната сигурност и интересите на развитието на нашата страна и защитата на Хонконг от вътрешни и външни заплахи и гарантирането на неговата стабилност ще продължи да бъде от първостепенно значение", каза Ли пред репортери.

Някои критици твърдят, че опитите на Ли да възстанови репутацията на Хонконг в международен план могат да бъдат засегнати от санкциите, наложени му от Съединените щати през 2020 г. заради ролята му в потискането на продемократичните протести съгласно Закона за националната сигурност.

Ли каза, че неговият приоритет ще бъде да увеличи предлагането на жилища на един от най-скъпите жилищни пазари в света и да засили ефективността на политиката с "ориентиран към резултатите подход" при справянето с този сериозен проблем.