Лидерът на Хонконг Кари Лам заяви в понеделник, че няма да се бори за втори петгодишен мандат. Нейният наследник ще бъде определен през май, съобщи "Ройтерс".

Причините за решението ѝ са лични. Тя иска да се посвети на семейството си.  Лам отказа да коментира евентуалните кандидати, които ще  я заместят.

Главният секретар, втори най-висш служител в Хонконг, е готов да подаде оставка, за да се присъедини към надпреварата за замяна на Лам през май като следващ лидер на управлявания от Китай град.

Кари Лам похвали "забележително ефективния" закон за националната сигурност в Хонконг

Кари Лам похвали "забележително ефективния" закон за националната сигурност в Хонконг

Лам изнесе годишната си политическа реч пред законодателния съвет

Изборите за ръководство бяха отложени от март за 8 май, за да се даде време на правителството да се бори с огнището на COVID, което зарази повече от милион от 7,4 милиона души в града. Мандатът на Лам изтича на 30 юни.

Припомняме опозиционните протести срещу китайското влияние и репресии, разтърсили Хонконг миналата година.

От 1 юли 1997 г. бившата колония на Британската корона отново е част от Китай и се управлява полуавтономно като т. нар. специален административен район.

Законът за сигурността на Хонконг е прицелен в продемократичната опозиция и се противопоставя на дейности, които Пекин смята за подривни, сепаратистки, терористични или конспиративни. Според критици той служи за заглушаване на опозицията и укрепване на властта на комунистическата партия.

Китай затяга хватката над Хонконг с радикална промяна на политическата му система

Китай затяга хватката над Хонконг с радикална промяна на политическата му система

Китай ще селектира мнозинството от депутатите в хонконгския парламент

Над 100 активисти за демокрация бяха арестувани по неопределения и широкообхватен закон, а десетки остават в затвора по обвинения, свързани с протести.