Лидерът на Хонконг Кари Лам защити действията на правителството й и Пекин срещу опозицията и похвали остро критикувания закон за националната сигурност, пише "Гардиън".

Лам изнесе годишната си политическа реч пред законодателния съвет. На заседанието на местния парламент не присъстваха представители на опозицията след подадените масови оставки по-рано този месец. Кари Лам трябваше да се обърне към събранието през октомври, но го отложи заради консултации с Пекин.

Хонконгският активист Джошуа Уонг заплашен от 5 г. затвор

Хонконгският активист Джошуа Уонг заплашен от 5 г. затвор

Уонг е обвинен в поощряване и организиране на неразрешено събиране

Тя подчерта, че Хонконг е преживял сериозни проблеми, включително масовите протести, влошаването на икономическата ситуация и увеличената безработица заради пандемията, а в допълнение към това и "заплахите пред националната сигурност заради чужда намеса".

Снимка 506843

Източник: ЕПА

През последната година Хонконг преживя най-големите политически предизвикателства от връщането му на родината, отбеляза Кари Лам.

ЕС изисква Китай да промени правилата за депутатите в Хонконг

ЕС изисква Китай да промени правилата за депутатите в Хонконг

Това още повече подкопавало автономията на Хонконг

Според нея нестабилността е в резултат на "злонамерени хора под влиянието на външни сили" и обвини движенията за независимост в противопоставяне на централното правителство и хонконгската администрация, молене на чужди сили да се намесят в делата на Хонконг и дори да наложат санкции. По думите й това е намеса във вътрешните дела на Китай и заплаха за националната сигурност.

Снимка 506844

Източник: ЕПА

През последните 18 месеца полуавтономният статут на Хонконг, гарантиран до 2047 г., е сериозно атакуван след намеса на Пекин в управлението на града, което доведе до оплакване, че ерата "Една държава - две системи" приключва. Масовите протести накараха китайското правителство да предприеме действия срещу продемократичните движения. Повече от 10 000 души са арестувани, включително най-малко 31 души след нарушение на приетия през юни закон за националната сигурност. Отделно преди дни бяха приети нови правила или различно тълкувание, които доведоха до дисквалифицирането на депутати от опозицията.

Всички продемократични депутати в Хонконг подадоха оставка

Всички продемократични депутати в Хонконг подадоха оставка

Масовите оставки означават, че в парламента ще има прокитайци

Всичко това бе защитено от Лам по време на обръщението. Според нея Пекин не е имал друг вариант освен да се намеси и да предприеме действия с новия закон за националната сигурност, който по думите й е "забележително ефективен за възстановяването на стабилността".

Тя се похвали също, че активистите за независимост на Хонконг са смазани и това е довело до значителен спад на насилието по улиците на града.

Кари Лам съобщи, че повече от 2300 души са преследвани за различни престъпления.

Хонконг отстранява "непатриотични" законодатели по бързата процедура

Хонконг отстранява "непатриотични" законодатели по бързата процедура

Това предвижда резолюция, приета от Китай

Този месец четирима опозиционни депутати изгубиха местата си в парламента на Хонконг след приемане на резолюция, която позволи дисквалифицирането им без съд. Това доведе до масовата оставка на други 15 депутати от опозицията.