Европейският съюз настоя Китай "незабавно да ревизира" правилата, наложени на законодателната власт в Хонконг, което доведе до отстраняването на четирима продемократични депутати, тъй като бяха възприети като недостатъчно патриотични.

"Това ново произволно решение от Пекин още повече подкопава автономията на Хонконг", подчерта ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел в изявление от името на Общността, съобщава "Франс прес".

ЕС също така настоя за незабавното възстановяване на депутатите.

Всички продемократични депутати в Хонконг подадоха оставка

Всички продемократични депутати в Хонконг подадоха оставка

Масовите оставки означават, че в парламента ще има прокитайци

Вчера Пекин въведе новите правила за Хонконг, като даде на управителя на полуавтономния град Кари Лам правомощието да отхвърли всеки депутат, който се смята за недостатъчно лоялен, без да се обръща към съдилищата.

Тя веднага използва тази власт по отношение на четиримата депутати, което накара 15 други депутати да подадат оставка в знак на протест. Китай предупреди, че гледа на напускането като "крещяща заплаха" за своя авторитет.

"Тези последни стъпки представляват още един тежък удар върху политическия плурализъм и свободата на мнението в Хонконг", се изтъква в изявлението на ЕС.

Хонконг отстранява "непатриотични" законодатели по бързата процедура

Хонконг отстранява "непатриотични" законодатели по бързата процедура

Това предвижда резолюция, приета от Китай

Заедно с налагането на "закон за националната сигурност" на Хонконг през юни, Китай ерозира ангажимента си към обещанието "Една държава, две системи" да запази правата и свободите на територията непокътнати, се казва в съобщението.

Европейският съюз, който стана забележимо по-твърд с Китай тази година във връзка с отношението му към правата и бизнес поведението, отбеляза, че "следи отблизо политическата ситуация в Хонконг".

ЕС посочи, че е приел набор от мерки през юли в подкрепа на правото на Хонконг на автономия и че Борел трябва да докладва на страните членки на ЕС за това положение преди края на тази година.

"Тези последни развития ще бъдат част от оценката", подчертава ЕС.

Си Дзинпин призова Китай да разчита на вътрешния пазар и да интегрира Гуандонг, Хонконг и Макао

Си Дзинпин призова Китай да разчита на вътрешния пазар и да интегрира Гуандонг, Хонконг и Макао

А китайските морски пехотинци да са готови за война и защита на суверенитета