Продемократичният хонконгски активист Джошуа Уонг се призна за виновен в поощряване и организиране на неразрешен от властите протест, потвърди говорителят му, цитиран от ДПА.

Уонг е обвинен в поощряване и организиране на неразрешено събиране във връзка с протест пред централата на полицията през юни 2019 г.

ЕС изисква Китай да промени правилата за депутатите в Хонконг

ЕС изисква Китай да промени правилата за депутатите в Хонконг

Това още повече подкопавало автономията на Хонконг

Днес започна първият ден от шестдневния процес. Уонг обяви по-рано в социалните мрежи, че ще се признае за виновен по първите две обвинения. Той може да получи максимална присъда от пет години затвор.

Активистът не се призна за виновен по третото обвинение, че е участвал в незаконно събиране. Според говорител на Уонг прокуратурата не е представила доказателства.

Активистите Агнес Чоу и Иван Лам, които се признаха за виновни по обвинения в подбуждане и участие в неразрешени протести, остават в ареста до 2 декември, когато се очаква да бъдат произнесени присъдите.

Всички продемократични депутати в Хонконг подадоха оставка

Всички продемократични депутати в Хонконг подадоха оставка

Масовите оставки означават, че в парламента ще има прокитайци

Демократичната група Demosisto бе разпусната часове след прокарания от Китай нов закон за националната сигурност на 30 юни.

Уонг обяви, че няма да се изненада, ако днес бъде задържан. Той смята, че има малък шанс да бъде оневинен. 

Активистът бе арестуван няколко пъти през миналата година.

Този месец четирима опозиционни депутати изгубиха местата си в парламента на Хонконг след приемане на резолюция, която позволи дисквалифицирането им без съд. Това доведе до масовата оставка на други 15 депутати от опозицията.

Хонконг отстранява "непатриотични" законодатели по бързата процедура

Хонконг отстранява "непатриотични" законодатели по бързата процедура

Това предвижда резолюция, приета от Китай