Генерал Ланс СмитВисокопоставен командващ в НАТО обяви, че най-вероятно Ирак никога няма да се спаси от насилието, предаде АП.

„Дали някой ден ще станем свидетели на това в Ирак да няма никакви кръвопролития? Не смятам. Така не беше при Саддам." обяви генерал Ланс Смит, който е върховен командващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО.

„Ще бъде трудно и успехът ще се измерва в политически единици," добави генерал Смит пред репортери в Париж.

Той обаче не отрече, че и в Ирак, и в Афганистан има постигнат успех, преди всичко в организирането и провеждането на демократични избори.

„В дългосрочен план този успех ще бъде измерен със способността на демократично избраното правителство да контролира страната," коментира още генерал Смит.

По думите му процесите в двете азиатски страни няма да са като демокрациите във Франция, Великобритания, САЩ или Германия.

Като цяло генерал Ланс Смит сподели, че е предпазлив оптимист за случващото се в Ирак и Афганистан. Главнокомандващият акцентира върху това, че народите на двете страни трябва да се възползват от възможностите, които приемат като даденост.