Иракската комисия по въпросите за петрола е постигнала съгласие за окончателния проект на закон за петрола, който ще определи правилата при разпределение на приходите и ще насърчи производстводителността.

Проектът предвижда създаването на федерален комитет, начело с министър-председателя Нури ал Малики, който ще наблюдава бъдещите договори, предаде Ройтерс.

Институцията ще има правомощията да преразгледа съществуващи споразумения, подписани по време на режима на Саддам Хюсеин или от регионалните кюрдски власти.

Създаването на такъв закон бе и едно от условията, заложени в американската стратегия за Ирак.

Предстои другата седмица окончателният вариант на проектозакона да бъде предложен за одобрение от кабинета, а след това ще влезе за разглеждане в парламента.

Освен други моменти той предвижда да се създаде национална петролна компания, която да развие производството и износа на петрол.

В закона е заложено балансирано развитие на енергийната индустрия в различните райони на Ирак. Създава се механизъм за централизирано управление на приходите и тяхното разпределение, като по този начин се цели намаляване на напрежението между отделните региони, доминирани от определени етнически и религиозни групи.

Част от картината на тези противоречия е северният град Киркук. Кюрдите искат да присъединят богатия на петрол град като столица на към своята относително автономна област. В същото време арабското и тюркското население на града обвинява кюрдите, че се опитват да прочистят етнически града преди референдума за бъдещия му статут, който по конституция трябва да се проведе тази година.

Намеренията на кюрдските власти за присъединяване на Киркук към автономния район срещат силна съпротива и от Турция. Неотдавна турският премиер предупреди, че Турция не може да е безучастна, ако кюрдите установят контрол върху града.