В петък в Иран ще се проведат избори за Меджлис - 290-местния парламент на страната, обобщи АФП.

Повече от 61 милиона от общо 87-те милиона ирански граждани имат право да гласуват. Бюлетините на гласоподавателите се броят предимно ръчно, така че обявяването на резултатите може да отнеме до три дни от датата на изборите.

Лидерът на Ислямска република Иран аятолах Али Хаменей призова съгражданите си да гласуват, като нарече вота решаващ за бъдещата съдба на страната.

"Ако успеем да покажем на света, че нашият народ винаги е готов да действа във важни, определящи моменти, тогава всъщност ще спасим страната си", каза той.

Иранският лидер изрази надежда, че избирателната активност на изборите ще бъде отлична. Хаменей добави, че иранците, които призовават за бойкот на изборите, "трябва да помислят още малко".

Както отбелязват западните медии, тези изявления бяха направени на фона на опасенията, че този път иранските избиратели няма да бъдат ентусиазирани от изборите.

По-специално, чуждестранните наблюдатели смятат, че се очаква рекордно ниска избирателна активност поради вълната от протести срещу действащото правителство, обхванала страната от 2022 г. насам, когато почина иранската кюрдка Махса Амини, която беше арестувана на 13 септември 2022 г. по обвинение в пренебрегване на иранските закони за хиджаба. Тя почина в болница три дни, след като беше пребита, докато беше в ареста.

Иран върна моралната полиция по улиците

Иран върна моралната полиция по улиците

10 месеца след смъртта на задържаната кюрдка и протестите

Предизборната кампания в Иран започна миналия четвъртък, като рекорден брой кандидати - над 15 200 души - получиха разрешение да се кандидатират, което представлява почти 75% от общия брой на първоначално регистрираните кандидати. Около 1 700 от допуснатите до изборите кандидати са жени.

Съгласно иранската конституция пет места в парламента трябва да бъдат предоставени на представители на религиозните малцинства.

Всеки кандидат, допуснат до участие в изборите, трябваше да бъде одобрен от Съвета по целесъобразност - 12-местен консултативен орган под ръководството на аятолах Хаменей.

Първата сесия на новия парламент ще се проведе в края на май.

Също на 1 март ще се проведат избори за Съвета на експертите - консултативен орган на иранския лидер. 144 кандидати ще се борят за 88 места в Съвета. Те бяха избрани от Съвета по целесъобразност измежду 510 кандидати, които се регистрираха за участие в изборите.

ООН: Иран трябва да спре екзекуциите на протестиращи

ООН: Иран трябва да спре екзекуциите на протестиращи

Според иран, мотивите на ООН са изцяло политически и неприемливи

На много прореформаторски настроени кандидати в Иран беше забранено да участват в парламентарните избори, а на някои политически фигури, включително на бившия ирански президент Хасан Рухани, беше забранено да се кандидатират за Съвета на експертите.

Съветът на експертите се избира за срок от осем години чрез пряко тайно гласуване от имащите право на глас иранци (навършили 18 години) и има право да назначава върховния лидер на страната.