В Италия почина прокурорът, провел операцията "Чисти ръце".

Франческо Саверио Борели е издъхнал на 89 години в болница в Милано.

Като главен прокурор в най-големия политически скандал на Италия след Втората световна война, Борели оглави разследване, което доведе до арестуването на стотици бизнес и политически фигури и унищожи кариерите на много хора, припомня "Ройтерс".

Благодарение на неговата дейност на Апенините беше нанесен удар на корупцията и мафията.

Докато прокурорите в Чистите ръце, които също включват Антонио ди Пиетро, бяха приветствани като герои от много италианци, хората, засегнати от аферата, все още възразяват, посочвайки че действията на "Чисти ръце" е било политически мотивиран кръстоносен поход.

В една известна реч, за пенсионирането си през 2002 г., Борели призова магистратите и съдиите да "се съпротивляват, да се съпротивляват, да се съпротивляват", повтаряйки призива на италиански генерал към войските си по време на критична фаза от Първата световна война.

Берлускони не направи никакви коментари след обявяването на смъртта на Борели.

"Той беше магистрат от най-високо ниво, ангажиран с утвърждаването на върховенството и спазването на закона, който вярно е служил на републиката", заяви в изявление президентът Серджо Матарела.

"Той води преврат срещу държавата", каза Бобо Кракси, син на бившия премиер Бетино Кракси.

Кракси избяга от Италия през 1994 г., след като е бил поставен под разследване за подкуп от екипа за чисти ръце. Той е осъден задочно и умира в самоналожено изгнание през 2000 г.

С прочистването на стария партиен ред медийният магнат Силвио Берлускони влезе в политиката и беше избран за министър-председател през 1994 г. Но възходът му до власт само изостри конфликта между съдебната власт и политиците, като екипът на "Чистите ръце" обърна поглед към голямата бизнес империя на Берлускони.