В неделя в Казахстан ще се проведат предсрочни президентски избори, на които ще се явят шестима кандидати, включително действащият президент Касим-Жомарт Токаев.

Тази година държавният глава ще бъде избран за седемгодишен мандат, като ще има само един кандидат. Преди това президентският мандат беше пет години и държавният глава можеше да бъде избиран два пъти подред.

Освен Токаев (издигнат от Народната коалиция на социално-политическите сили), за президентския пост се борят Нурлан Ауесбаев (кандидат на опозиционната Общонационална социалдемократическа партия (ОНСДП)), Мейрам Кажикен (Аманат, от Републиканския съюз на профсъюзите на Казахстан), Жигули Дайрабаев (от Народно-демократичната патриотична партия "Ауил"), Каракат Абден (от Алианса на социалните работници), Салтанат Турсинбекова (от общественото сдружение "Казахски аналари - Дестурге Жол" (Казахски майки - път към традициите).

Казахстан е осуетил опит за преврат

Казахстан е осуетил опит за преврат

Само дни преди предсрочните президентски избори в страната

Кандидатите са подредени по азбучен ред в бюлетините за гласуване: Абден Каракат, Ауесбаев Нурлан, Дарабаев Жигули, Кажыкен Мейрам, Токаев Касъм-Жомарт, Турсинбекова Салтанат. . Наред с това в бюлетините ще има графа "Против всички".

Повечето от над 10 000-те избирателни секции в Казахстан и други страни (68 в 53 държави) ще отворят в 7:00 ч. местно време, а 86 ще започнат час по-рано - в 6:00 ч.

Избирателите имат право да гласуват до 20:00 ч. местно време, след което избирателните секции ще започнат да броят гласовете им, което ще отнеме не повече от 12 часа от началото на броенето. Въпреки това законът предвижда, че работното време на избирателните секции може да се регулира от териториалните избирателни комисии.

Съгласно Конституцията президентът се избира от пълнолетните граждани на Казахстан въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

Изборният закон не предвижда процентен и цифров минимум на избирателната активност като показател за това дали изборите могат да се считат за валидни или не. Избирателната активност на предишните президентски избори през 2019 г. беше 77,4 процента.

В Казахстан са влезли 200 хиляди руснаци

В Казахстан са влезли 200 хиляди руснаци

По-голямата част вече са заминали за други страни

За избран държавен глава се счита кандидатът, който е получил повече от 50 % от подадените на изборите гласове. В случай че нито един от кандидатите не получи необходимия брой гласове, ще се проведе втори тур между двамата кандидати с най-голям брой гласове.

За изборите са акредитирани повече от 640 наблюдатели от чужди държави и международни организации.

Населението на Казахстан надхвърля 19,6 милиона души.