Казахстан обяви, че е предотвратил опит за преврат от поддръжници на опозиционер в изгнание, съобщава "Франс прес".

Властите в страната са арестували седем души преди президентските избори, които ще се проведат този уикенд.

В неделя в Казахстан ще се проведат предсрочни президентски избори, които се очаква да затвърдят властта на сегашния държавен глава Касим-Жомарт Токаев месеци, след като смъртоносни вълнения разтърсиха централноазиатската страна, взимайки 230 жертви.

Комитетът за национална сигурност посочи, че група от седем души е планирала да "организира бунтове и преврат и да провъзгласи временно правителство", като добави, че заподозрените "споделят възгледите на противника в изгнание Мухтар Аблязов".

Аблязов - бивш министър на енергетиката и председател на банка, е изключително противоречива фигура, която Казахстан осъди задочно за убийство и присвояване.

Живеещият във Франция Аблязов насърчи протестите чрез каналите си в социалните медии.

По информация на службата за сигурност групата се е опитвала да организира мащабни безредици и е планирала да атакува сгради на администрацията и на правоприлагащите органи с оръжия и снаряди.

Президентът на Казахстан обеща "твърд" отговор на размириците

Президентът на Казахстан обеща "твърд" отговор на размириците

Като президент съм длъжен да защитавам безопасността и мира на нашите граждани

Конфискувани са оръжия, включително автомати Калашников, пушки, боеприпаси и материали за коктейли Молотов, както и уоки-токита.

69-годишният Токаев стана президент през 2019 г., консолидирайки властта, като остави настрана авторитарния си предшественик Нурсултан Назарбаев след януарските вълнения.

Той се представя реформаторски лидер, способен да обедини страната.

Огромната бивша съветска страна е разположена несигурно в геополитически план, като историческите икономически и военни връзки с Москва са обтегнати заради Украйна.

Полицията в Казахстан: десетки протестиращи са "елиминирани"

Полицията в Казахстан: десетки протестиращи са "елиминирани"

В най-големия град Алмати се стигна до тежки сблъсъци

Токаев се зарече да изгради "нов Казахстан" чрез либерализиране на съдебната система, справяне с корупцията и предприемане на реформи.

Дълбокото социално неравенство, което беше в основата на януарските протести, обаче остава проблем и потенциална политическа заплаха.

Токаев е изправен пред петима малко известни съперници в съревнованието за седемгодишен президентски мандат на предсрочния вот, който инициира през септември, заявявайки, че се нуждае от "нов мандат на доверие от хората".

Първоначално изборите бяха насрочени за декември 2024 г., но през март той въведе конституционни реформи, за да ограничи правомощията на президента и да засили ролята на парламента, което доведе до предсрочното гласуване.