Терористите са атакували столицата на Казахстан Алмати на шест вълни, а общият им брой е бил 20 хиляди. Това написа в Twitter късно в петък президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев.

"Бандитите и терористите бяха добре обучени, организирани и командвани от специален център. Някои от тях не говореха казахски, написа държавният глава. В Алмати имаше най-малко шест вълни от терористични атаки, зад които стоят около 20 000 души".

Властите в Казахстан ще продължат да гарантират безопасността на дипломатическите мисии и чуждестранните компании на фона на вълненията в страната, увери Токаев.

По последни данни, правоприлагащите органи на Казахстан вече са задържали около 4 хиляди души по случая. Те могат да бъдат осъдени на доживотен затвор. Това съобщи в петък каналът на Telegram "Власт за главното" с позоваване на Министерството на вътрешните работи на републиката. 

Официални данни от Казахстан: 26 протестиращи са загинали, 3000 са задържани

Официални данни от Казахстан: 26 протестиращи са загинали, 3000 са задържани

Президентът на страната каза, че конституционният ред е възстановен

Припомняме, че по-рано днес Токаев обяви, че нямало да има преговори с протестиращите след дни на размирици, като се зарече да унищожи "въоръжените бандити", които били атакували страната.

"Терористите продължават да повреждат имущество... и да използват оръжия срещу цивилни. Издадох заповед на правоприлагащите органи да стрелят и да убиват без предупреждение", подчерта Токаев в третото си телевизионно обръщение към нацията тази седмица.

Той благодари на президентите на Русия, Китай и Турция (Владимир Путин, Си Цзинпин и Реджеп Тайип Ердоган) за тяхната подкрепа, със "специални благодарности" към Путин за изпращането на войници като част от предвождани от Москва сили на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), за да помогнат за потушаване на размириците.

Западът трябва да откъсне Казахстан от орбитата на Москва или руският президент Владимир Путин ще въвлече централноазиатската държава в "структура като Съветския съюз". Това коментира пред "Ройтерс" бивш министър, който сега е казахстански опозиционен лидер.

Властите въведоха критичното "червено" равнище на терористична опасност на цялата територия на страната, съобщи пресслужбата на Комитета за национална сигурност.

Всички сгради на градски и районни администрации, както и управленията на полицията в републиката са под контрол, съобщи телевизията.

Казахстанските власти ограничиха сериозно достъпа до интернет и телефонната мрежа и тези ограничения още са в сила.

Най-голямата държава в Централна Азия бе обхваната от мащабни протести, които започнаха заради покачването на цените на газа, преди да отстъпят място на антиправителствени бунтове.