Западът трябва да откъсне Казахстан от орбитата на Москва или руският президент Владимир Путин ще въвлече централноазиатската държава в "структура като Съветския съюз". Това коментира пред "Ройтерс" бившият министър, който сега е казахстански опозиционен лидер Мухтар Аблязов.

Протестите, които започнаха като отговор на повишаването на цените на пропан-бутана, прераснаха тази седмица в широко движение срещу Нурсултан Назарбаев, който се оттегли като президент през 2019 г. след десетилетия на власт, но остана истинският силен човек в Казахстан.

Президентът Касим-Жомарт Токаев, посоченият наследник на Назарбаев, призова сили от съюзника Русия като част от предвождан от Москва алианс, известен като Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

Президентът на Казахстан нареди на органите да стрелят и убиват протестиращи без предупреждение

Президентът на Казахстан нареди на органите да стрелят и убиват протестиращи без предупреждение

Отказва да преговаря с протестиращите

Мухтар Аблязов, бивш банкер и министър, който е лидер на опозиционно движение, наречено "Демократичен избор за Казахстан", настоя, че Западът трябвало да влезе в битката.

"Ако не, тогава Казахстан ще се превърне в Беларус и (руският президент Владимир) Путин методично ще наложи своята програма - пресъздаването на структура като Съветския съюз", подчерта Аблязов на руски език от Париж, като настоя: "Западът трябва да откъсне Казахстан от Русия."

"Русия вече влезе, изпрати войски. ОДКС е Русия. Това е окупация от Русия", изтъкна той.

Той не е уточнил как Западът трябва да откъсне Казахстан от орбитата на Русия или дали трябва да използва сила.

Официални данни от Казахстан: 26 протестиращи са загинали, 3000 са задържани

Официални данни от Казахстан: 26 протестиращи са загинали, 3000 са задържани

Президентът на страната каза, че конституционният ред е възстановен

Казахстан, бивша съветска република, е вклинена между Русия, Китай, Киргизстан, Узбекистан и Туркменистан.

Китай щял да стои настрана в Казахстан и просто ще наблюдава събитията, посочи Аблязов.

Осъден задочно в Казахстан за измама, присвояване и организиране на убийство, 58-годишният Аблязов живее във Франция, където е получил статут на бежанец. Той отхвърли обвиненията срещу него в Русия и Казахстан като политически мотивирани.

Той беше министър на енергетиката през 1990-те години при управлението на Назарбаев, но отношенията се влошиха. Казахските власти твърдят, че Аблязов е подбудил и финансирал протести през 2016 г., които принудиха Назарбаев да отложи непопулярни реформи по отношение на собствеността върху земята.

Президентът на Китай похвали крутите мерки срещу протестиращите в Казахстан

Президентът на Китай похвали крутите мерки срещу протестиращите в Казахстан

Мерките били "много отговорни"

Аблязов представя Назарбаев, който беше шеф на комунистическата партия на Казахстан, преди да стане президент, като диктатор, който е довел народа на Казахстан в геополитическа безизходица, като същевременно обогатява продажен елит.

"Назарбаев - той не е в страната в момента - но това не означава нищо, защото той има телефон и комуникации - и всеки на власт, включително Токаев, ще прави това, което той нареди", отбеляза той, определяйки Токаев като "мебел" на бившия президент.

"Виждам себе си като лидер на опозицията", каза Аблязов и добави: "Всеки ден протестиращите ми звънят и питат: "Какво да правим? Ние стоим тук: какво да правим?"

Той увери, че е готов да отиде в Казахстан, за да оглави временно правителство, ако протестите ескалират.

И беларуски военни пристигнаха в Казахстан, има много убити демонстранти

И беларуски военни пристигнаха в Казахстан, има много убити демонстранти

Мобилният интернет остава блокиран...

"Не само бих се върнал - хората продължават да питат кога ще се върна и ме обвиняват, че не се върнах да ръководя протестите - но хората не разбират колко трудно би било за мен да се завърна, тъй като Русия ме осъди на 15 години, а Казахстан - доживот", коментира той.

Аблязов отхвърли предположенията, че Западът е финансирал протестите като опит да се отвлече вниманието от факта, че корените на протестите са вътрешни.

"Знам съветското клише за западен шпионин, но бих се радвал да бъда американски или европейски шпионин, защото тогава щяхме да живеем като хората в Америка или Европа - и всички ще се смеят", коментира той и подчерта: "За съжаление Западът не ми помага, Западът ми пречи."

Каспаров: Убитите в Казахстан са стотици, започна окупация на страната от Кремъл

Каспаров: Убитите в Казахстан са стотици, започна окупация на страната от Кремъл

В същността си диктатурите са еднакви...