Москва се бори със Запада за установяване на по-справедлив свят. Това увери руският президент Владимир Путин в своя реч пред азиатски лидери, съобщава "Ройтерс".

Със затягането на западните икономически санкции Путин измести акцента от борбата с предполагаемите "фашисти" в Киев към конфронтацията с "колективния Запад", който въоръжава Украйна с предполагаемата цел да разшири влиянието си за сметка на Русия.

"Светът наистина става многополюсен. И Азия, където се появяват нови центрове на власт, играе съществена, ако не и ключова роля в това", подчерта той.

На среща на Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия в казахстанската столица Астана Путин описа Запада като неоколониална сила, решена да спре развитието на останалия свят и да експлоатира по-бедните страни.

"Подобно на много от нашите партньори в Азия, ние вярваме, че трябва да се преразгледа глобалната финансова система, която от десетилетия позволява т.нар. "златен милиард", който пренасочи всички капиталови потоци и технологии към себе си, за да живее до голяма степен за чужда сметка", изтъкна руският лидер.

Путин предизвиква Запада да победи Русия на бойното поле

Путин предизвиква Запада да победи Русия на бойното поле

Той убеждава, че Русия има подкрепа от много страни по света и някои фракции и в САЩ

Членовете на Конференцията станаха по-ценни за Русия като клиенти на нейните петрол, газ и други стоки, които тя трудно продава на Запада.

Сред тях са няколко бивши съветски държави от Централна Азия, които смятат Русия за свой бивш колониален господар, а също Китай, Индия и някои страни от Арабския полуостров, които са се възползвали от тесни търговски връзки със Запада и Япония.

По-рано този месец властите в Казахстан отхвърлиха искането на Русия да изгонят посланика на Украйна, упреквайки Москва в неподходящ тон между "равни стратегически партньори".

Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Путин се забавлява, че Западът го вини за всички беди по света

Руският президент щял да си "поговори сериозно" със западните страни

Изразът "златен милиард" стана популярен в руския политически дискурс през 90-те години на миналия век като част от теория, според която западните държави са в заговор за експлоатация на чуждите ресурси, преди всичко тези на Русия, като същевременно държат въпросните страни бедни и промиват мозъците на населението им.

Теорията подкрепя и целта на Путин да възстанови статута на Русия като световна сила, като се противопостави на това, което той вижда като ръководена от Съединените щати клика.

Киев и Западът отричат ​​каквото и да е намерение да заплашват или омаловажават Русия, която според тях води империалистическа война срещу Украйна.

По-рано днес германският канцлер Олаф Шолц описа войната в Украйна като част от руски "кръстоносен поход" срещу либералната демокрация.