Кипърската полиция е иззела сървъри, които са били използвани за продажба на номера на социални осигуровки и друга лична информация, открадната от 24 милиона граждани на САЩ, съобщи служител на правоприлагащите органи, съобщават местни медии.

Началникът на отдела за борба с киберпрестъпността в полицията Андреас Анастасиадис заяви пред държавната Кипърска информационна агенция, че четири уебсайта са били свалени при съвместна операция с Федералното бюро за разследване на САЩ и Службата за вътрешни приходи.

Анастасиадис заяви, че управителят на сървърите, който е жител на Кипър, е сътрудничил на властите след шестмесечно разследване.

В изявление на Министерството на правосъдието на САЩ се казва, че уебсайтовете на SSNDOB Marketplace са работили в продължение на години и са генерирали приходи от продажби в размер на над 19 млн. долара.

Личната информация, която е била хакната, е включвала имената, датите на раждане и номерата на социалните осигуровки на граждани на САЩ.

Според изявлението администраторите на SSNDOB са рекламирали в криминални форуми в тъмната мрежа. За да не бъдат разкрити, администраторите са използвали онлайн псевдоними, за да скрият истинската си самоличност, поддържали са сървъри в различни държави и са изисквали от купувачите да използват цифрови методи за плащане като биткойн.

В съобщението се посочва, че международната операция "за разбиване и изземване на тази инфраструктура" е резултат от сътрудничеството с правоприлагащите органи в Кипър и Латвия.