Съдът в кипърския град Лимасол като временна мярка конфискува движимото и недвижимо имущество на украинския милиардер Дмитрий Фирташ в размер на около 46 милиона долара, съобщава вестник "Комерсант", като цитира собствени източници.

Временните мерки се отнасят не само до личното имущество на Фирташ, но и до активите на неговите фирми, включително дружеството майка Group DF Holdings Limited.

Според източници, делото е заведено от адвокатите на руската банка ВТБ на 20 декември, а в рамките на една седмица са взети мерки за сигурност. Разглеждането на иска по същество ще започне в края на януари, уточни източникът.

От пресслужбата на ВТБ по искане на РБК отговориха, че приветстват решението на съда. "Приветстваме решението на Окръжния съд на град Лимасол да арестува имуществото на Дмитрий Фирташ и свързаните с него фирми. Основната ни цел при решаването на проблемни дългове е връщането на банкови кредитни средства. Подчертаваме, че ВТБ ще търси пълно изплащане на средствата с всички налични средства в рамките на закона ", каза ВТБ.

Искът на ВТБ е свързан с кредита, който дружествата на Фирташ получиха през 2015 година.