Влиятелен държавен китайски вестник аплодира усилията на Китай за борба с шпионажа, след като американският в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че Китай е ликвидирал или хвърлил в затвора до 20 информатора на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ), спъвайки американските шпионски операции, пише в. "Гардиън".

Китайците са ликвидирали най-малко дузина души, предоставящи информация на ЦРУ между 2010 и 2012 г., разбивайки мрежа, която е действала от години.

20 информатори на ЦРУ са били убити или затворени в Китай между 2010 г. и 2012 г.

20 информатори на ЦРУ са били убити или затворени в Китай между 2010 г. и 2012 г.

Къртица или хакерска така...

Китайският англоезичен в. "Глобал таймс", който е част от официоза на Китайската комунистическа партия, посочва в редакционна статия, че ако това е вярно, това било победа за Китай.

"Ако тази статия казва истината, ние бихме искали да аплодираме действията на Китай за борба срещу шпионажа. Не само шпионската мрежа на ЦРУ е била разбита, но Вашингтон нямал никаква представа какво се е случило и коя част от шпионската мрежа се е провалила", пише китайското издание.

"Това може да се приеме като съкрушителна победа. Може би това означава, че дори ЦРУ да полага усилия да възстанови шпионската си мрежа в Китай, то може да получи същия резултат", допълва вестникът.

Обаче масово четеният вестник, който е известен със своята категорична националистическа позиция, изтъква, че една част от информацията на американския вестник била невярна.

"Що се отнася до това, че един от източниците е бил застрелян в двора на правителствената сграда, това е абсолютно измислена история, най-вероятно част от американското въображение, базирано на идеология", коментира още изданието.