Между 18 и 20 информатори на ЦРУ в Китай са били убити или изпратени в затвора през периода 2010-2012 година, според публикация на в. "Ню Йорк таймс". Посочва се, че това в значителна степен е навредило на разузнавателните операции в страната.

Вестникът се позовава на четирима бивши служители на спецслужбите. По думите им, това е един от най-сериозните пробиви в системата през последните години. Засега не е известно дали информаторите са били разкрити вследствие на хакерска атака или заради къртица в ЦРУ, внедрена от китайското контраразузнаване.

Служителите на управлението допълват, че през 2010 г. потокът от информация за китайското правителство значително е намалял, а през 2011 г. са започнали да изчезват агенти. Най-малко един от тях е бил застрелян пред очите на колегите си в двора на държавна сграда.

Пробивът в системата на ЦРУ се разследва от специален екип, съставен от служители на управлението и на ФБР. Операцията е наречена Honey Badger.

Разследването е довело екипа до личността на бивш служител на ЦРУ, но не са били намерени достатъчно доказателства, за да бъде арестуван. Сега той живее в азиатска страна.

"Едно от най-обезпокояващите неща е, че досега не знаем какво е станало." - коментира пред Би Би Си журналистът от "Ню Йорк таймс" Мат Апуцо.