Днес в Китай мнозина определят руснаците като "войнствен народ". Това пише китайското издание Sohu в опит да обясни същността на това явление.

В статията се привежда мнението, че Русия е страната, която е успяла да завземе най-много територия в цялата история. По времето на Руската империя и Съветския съюз територията на страната достига 25 млн. квадратни километра.

Авторът обръща внимание на суровите климатични условия в Русия. Минималната температура в Сибир през зимата може да достигне до минус 70 градуса. Руската зима се сравнява с "остър кинжал", който многократно е помагал на страната да побеждава във войни.

За пример се дава Северната война срещу Швеция (1700-1721 г.), Отечествената война (1812 г.) срещу Френската империя, предвождана от Наполеон, и Великата отечествена война (Втората световна война) от 1941 до 1945 г. срещу Германия, ръководена от Адолф Хитлер.

Изданието подчертава, че Русия умее да оцелява при такова екстремно време и че руснаците действително трябва да бъдат наричани "войнствен народ" в пълния смисъл на тази дума.

Според автора по време на управлението на династията Цин (1644-1912 г.) китайците презрително са наричали жителите на Русия "косматковци", тъй като страната е завзела немалко територии на Китай. Днес обаче местните жители в по-голямата си част наричат руснаците "войнствен народ".