Въоръжени с интерактивни онлайн курсове, щедро финансиране и нови специализирани научноизследователски институти, университетите в Китай се намират на фронтовата линия на опитите да се рекламира мисленето на китайския президент Си Цзинпин в Китай и по света, отбелязва "Ройтерс".

От октомври много университети в Китай поставиха "Мисленето на Си" в центъра на своите учебни планове - първият път от епохата на Мао Цзедун, в който китайски лидер е удостоен с подобeн академичeн статут.

Спермална банка в Пекин поиска лоялност към Комунистическата партия

Спермална банка в Пекин поиска лоялност към Комунистическата партия

Мъжете трябва да имат "благоприятни политически качества"

Задължителните идеологически курсове бяха актуализирани от университетите в отговор на указанията от страна на държавното ръководство, че идeите на Си трябва да влязат в учебниците, аудиториите и умовете на студентите.

Мобилизирането на университетите, освен осигуряването на подкрепа за Си, е опит да се върне идеологията на Комунистическата партия на най-видно място в едно общество, което се развива политически апатично през десетилетията на бърз икономически растеж, изтъкват експерти по китайска политика.

В Китай арестуваха блогър за шега с комунистическата партия

В Китай арестуваха блогър за шега с комунистическата партия

Новото държавно ръководство

Си Цзинпин иска ценностите на партията да бъдат по-добре приети от китайския народ, за да се подпомогне допълнителна легитимност (на режима), коментира Майкъл Гоу, експерт по китайско висше образование в университета в източния град Сучжоу.

"Разликата при управлението на Си е, че той се опитва да разшири ценностите на държавата дотолкова, че те да са привлекателни и да резонират повече сред хората, върху които държавата иска да упражнява господство", коментира експертът.

Тласъкът за даване на нов живот на приемането на партийната идеология идва, след като китайският парламент премахна ограниченията на управленския президентски мандат, разчиствайки пътя за Си да управлява доживотно, решение, което предизвика масово безпокойство.

"Мисленето на Си", което е буквално колекция на негови публични изявления, е всеобхватно ръководство за претенциите на Китай да се превърне в икономическа и военна сила до 2050 г. под строгия контрол на управляващата Комунистическа партия.

Комунистическата партия продължава да "гради" Китай

Комунистическата партия продължава да "гради" Китай

И занапред Китай ще се придържа към строителството на социализма с китайска специфика