В Демократична република Конго за втори ден гласуват за парламент и президент.

Избирателните секции бяха отворени след 12.00 часа местно време, предаде АП.

Вторият изборен ден се организира, за да се даде възможност на колкото се може повече хора да гласуват, след като вчера няколко бунтовнически групировки попречиха на нормалното протичане на изборния ден.

Това са първите избори, които се организират за първи път от 40 години.

По предварителни данни най-големи шансове за спечелване на президентските избори има досегашният държавен глава Жозеф Кабила

 Освен Кабила се състезават още 31 души, сред които има много бивши бунтовнически лидери и племенни вождове.

По време на предизборната кампания в страната имаше десетки жертви, като и много кандидат-депутати бяха принудени да напуснат страната.

Жозеф Кабила, за когото се смята, че е фаворит в изборите, е на 35 години и управлява страната от 2002 г., след убийството на баща му - бунтовническия лидер Лоран Кабила.

Припомняме, че Лоран Кабила ръководеше бунтовническата армия, която свали диктатора Мобуто, еднолично управлявал държавата от 1972 г. - 1997 г., когато Конго се наричаше Заир.

Войната между бунтовниците и правителствените войски от 1997 г. - 2002 г. обхвана още 8 съседни държави, след което бе определена като най-големият военен конфликт в историята на Черния континент.

Припомняме, че за подържането на мира между различните етноси и провинции в региона бе даден мандат на най-голямата в света военна мисия на ООН от 17 000 души, подкрепени от 1000 европейски военнослужещи.

Според анализатори изборите в Конго са първата възможност на страната, която е голяма колкото цяла Западна Европа, да изгради демократичен модел на управление след почти 30 години диктаторски режим и 6 години война.