Конгресът на САЩ постепенно губи интерес към нови санкции срещу Русия, пише "Блумбърг", позовавайки се на сенатора от Републиканската партия Марко Рубио.

"Напоследък е налице определена умора от санкции. (...) Надявам се, че ще можем да получим подкрепата на повече хора", изтъкнал Рубио.

"Блумбърг" също така цитира думите на сенатора от Републиканската партия Рон Джонсън, който коментирал, че санкциите често били нож с две остриета: "Така че действително трябва да направим крачка назад и да определим къде се намираме в момента и какво можем да предприемем."

Конгресна комисия на САЩ поиска целия доклад на Мълър

Конгресна комисия на САЩ поиска целия доклад на Мълър

24 срещу 17 конгресмени одобриха призовките

В същото време "Блумбърг" отбелязва, че публикуването на констатациите на специалния прокурор Робърт Мюлър по разследването на намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г. може отново да предизвика интерес към санкции срещу Русия.

"Виждаме, че тези членове (на Конгреса, б. р.), които по-рано не бяха толкова ангажирани с този въпрос, ще проявят по-голям интерес след публикуването на пълния доклад на Мюлър", коментира сенаторът от Демократическата партия Марк Уорнър.

В статията се отбелязва, че много сенатори все още продължават да държат Русия отговорна за "действията ѝ в САЩ и други страни". Те обаче не успяват да постигнат консенсус за това как да "изпратят на Кремъл правилния сигнал".

По-рано сенаторите Марко Рубио и Крис ван Холън внесоха законопроект "За предотвратяване на чуждестранна намеса в изборите". Той предлага забрана за инвестиции в енергийния сектор на руската икономика, замразяване на активите на две или повече от петте най-големи държавни банки в Русия, забрана за влизане в САЩ на висши чиновници и олигарси от Русия, а също така и въвеждане на нови санкции срещу отбранителния ѝ сектор и специалните служби.