Комисията по външните работи към Камарата на представителите в американския Конгрес прие единодушно резолюция срещу участието на Русия в бъдещите срещи на Г-7. Това става ясно от съобщение на сайта на вносителя на документа - конгресмена от Ню Джърси Албио Сайръс.

Сайръс посочва, че Русия отново и отново показва неуважение към териториалната цялост на другите нации и неприкосновеността на техните демокрации.

ЕС против завръщането на Русия в Г-8

ЕС против завръщането на Русия в Г-8

Предложение за завръщане би било "контрапродуктивно" и "признак за слабост"

"Когато през 2014 г. Русия беше изключена от Г-7 след агресивните й действия в Украйна, страните от групата поставиха някои условия, които трябваше да бъдат изпълнени, за да може тя участва в следващи срещи. Русия не изпълни нито едно от условията, а стана по-агресивна в Украйна и атакува демокрацията в много други страни, включително в Съединените щати. Искам да благодаря на колегите си от комисията, че подкрепиха моята резолюция и потвърдиха съществуващото от дълго време мнение в Конгреса, че Русия не може да участва в срещите на Г-7 докато показва неуважение към международните демократични стандарти." - подчертава конгресменът.

Демократи: Тръмп да не кани Г-7 в свой курорт

Демократи: Тръмп да не кани Г-7 в свой курорт

Конгресът може да откаже финансиране

Той представи резолюцията си още през август, след като президентът Доналд Тръмп обяви намерението си да покани руския държавен глава Владимир Путин на срещата на Седморката в САЩ през идната година.

В документа се изразява подкрепа за Украйна, осъждат се действията на Москва в Крим и се подчертава, че връщането на Русия във формата Г-8 ще е възможно едва след като Москва покаже, че зачита териториалната цялост на другите страни.

След като беше приет единодушно от представителите на Републиканската и на Демократическата партия в комисията, документът ще бъде гласуван от пълния състав на Камарата на представителите.

Тръмп няма да провежда срещата на G7 в свой курорт

Тръмп няма да провежда срещата на G7 в свой курорт

Под натиска на общественото недоволство…