Заплахата на САЩ по адрес на Русия заради Венецуела има за цел подкрепа на антиправителствените сили в южноамериканската страна. Това коментира секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, цитиран от руските медии.

По думите му това било свързано с ниския рейтинг на лидера на опозицията Хуан Гуайдо и укрепването на законните власти.

САЩ плашат Русия с последствия заради подкрепата за Мадуро

САЩ плашат Русия с последствия заради подкрепата за Мадуро

Вашингтон щял да демонстрира "сериозността на своите намерения"

Патрушев коментира и изявлението на Държавния департамент на САЩ относно договореностите на държавния секретар Майк Помпео и Гуайдо за "удвояване на усилията" за сваляне на президента на Венецуела Николас Мадуро и "възстановяване на демокрацията".

"Възстановяването на мира и хармонията във Венецуела, възобновяването на хармоничната работа на всички държавни институции в страната несъмнено е добро желание. Въпреки това постигането на тези цели със сила, измама и без волята на хората е неприемливо", настоя Патрушев.

По думите му призивите за сваляне на законните власти в онези страни, които провеждат неудобен курс за американците, "отдавна са характерна черта на външната политика на САЩ".

Лавров хока САЩ за "провокациите" и опитите им за военна намеса във Венецуела

Лавров хока САЩ за "провокациите" и опитите им за военна намеса във Венецуела

Заплахите на Вашингтон срещу Венецуела имали обратен ефект

"Това, до което води тази политика, е известно - до хаос в цели региони на света, войни и крах на държавите", добави секретарят на Съвета за сигурност на Русия.

Вчера специалният представител на САЩ за Венецуела Елиът Ейбрамс заяви, че подкрепата на Русия за венецуелския президент Николас Мадуро няма да остане безнаказана. Той обеща, че през следващите седмици Вашингтон ще демонстрира "сериозността на своите намерения".