Думите на държавния секретар на САЩ Майк Помпео за загубата на Крим от Украйна са проява на здрав разум. Това обяви съпредседателят на Асамблеята на славянските народи на полустрова Роман Чегринец, цитиран от руските медии.

По-рано украинският портал "Ново време", позовавайки се на източник, съобщи, че Помпео по време на закрита среща в Киев е определил Крим като загубен за Украйна и отбелязал, че световните играчи разбират това. Според него Киев е дал полуострова, а Русия не е от тези страни, от които може да се вземе нещо.

"Това е рядък случай, когато съм напълно съгласен с г-н Помпео. Крим окончателно и безвъзвратно се завърна у дома, слагайки през 2014 г. край на десетилетията украинска окупация на полуострова", коментира Чегринец.

В САЩ здравият разум бавно, но сигурно започва да надделява, добави той.

"Сега работата опира до дребните неща - не само де факто, но и де юре да се признае руският статут на полуострова", изтъкна още той.

В края на януари държавният секретар на САЩ Майк Помпео беше на посещение в Украйна в рамките на обиколка на страните от бившия СССР. В Киев американският първи дипломат се срещна с президента Володимир Зеленски, както и с външния и военния министър на Украйна.