Кувейтският наказателен съд осъди рускинята Мария Лазарева и кувейтския й колега Саид Дашти в понеделник на 15 години затвор и глоба по случай на присвояване на публични средства. Това съобщи Erem News.

"Кувейтският наказателен съд постанови затвор за председателя на Кувейт и регионалната транспортна компания KGL Investment Саид Дашти и заместничката му, руската гражданка Мария Лазарева за срок от 15 години по обвинение в незаконно присвояване на общо над 3,5 милиона долара и осъди осъдените да платят глоба в размер на 7 милиона долара ", се казва в съдебната присъда.

Рускинята Мария Лазарева и Саид Дасти бяха арестувани през ноември 2017 г. През май 2018 г. съдът на емирството я осъди на 10 години затвор по обвинение в присвояване на 70 милиона долара публични средства, отпуснати за създаване на логистичен център.

През май тази година апелативният съд в Кувейт определи депозит в размер на почти 66 милиона долара за освобождаването на осъдената рускиня. След като месец по-късно размерът на обезпечението беше намален до 3,3 милиона долара, Лазарева беше освободена на 13 юни, след като беше гаранцията беше платена.

Решението на съдебния съд може да се обжалва в рамките на 90 дни.