52 предполагаеми екстремисти, вдъхновени от „Ислямска държава”, са арестувани в Мароко. Чрез изземване на оръжие и материали за направа на бомби са били предотвратени няколко атаки в кралството в Северна Африка, съобщава „Ройтерс”.

Това е най-голямата група, арестувана в последните години и последната от серията клетки, които властите казват, че са открили, че подготвяли атаки на територията на Мароко и извън нея.

Кралството е съюзник на запада срещу ислямисткия екстремизъм е в повишена готовност от 2014 г., когато „Ислямска държава” пое контрола над големи територии в Северен Ирак и Сирия.

52-ата арестувани са сред 143 души, разследвани в много марокански градове и селища, се казва в съобщение на вътрешното министерство.

Много членове на групата планирали да създадат провинция на „Ислямска държава” в Мароко. Те възнамерявали да убиват служители на силите за сигурност и армията в Мароко и туристи. Планирали също обект на нападенията им да станат затвори, фестивали и други институции в страната.

Разследващите следели заподозрените екстремисти, откакто „Ислямска държава” се установи като глобална заплаха.

От 2013 г. в Мароко са разбити 38 предполагаеми клетки на екстремисти с връзки с „Ислямска държава”. От 2002 г. насам са открити 159 клетки, допълват от вътрешното ведомство.

Хиляди бойци от Мароко, Тунис и Алжир са се присъединили към силите на ислямистките екстремисти в Сирия. Някои заплашват да се върнат и да създадат нови екстремистки крила в родните си държави, предупреждават експерти по сигурността.