Враждуващите палестински фракции започнаха втори ден на преговори в Саудитска Арабия, като се съсредоточиха върху платформата на коалиционно правителство, което би зачитало предишните споразумения с Израел, предаде Ройтерс.

Споразумение за правителство на националното единство би могло да помогне да се сложи край на кръвопролитното насилие, което от декември насам причини смъртта на повече от 90 палестинци.

Това може да прекрати и международната блокада срещу ислямистката групировка Хамас, спечелила парламентарните избори миналата година срещу фракцията на президента Махмуд Абас Фатах, която след 1993 година водеше мирни преговори с Израел.

На въпрос за предишните договорености с Израел представител на Хамас, пожелал анонимност, каза, че има голяма вероятност „тази пречка" да бъде преодоляна.

Това по думите му ще бъде основната точка в днешните дискусии в комисиите и утре може да бъде постигнато окончателно споразумение между лидерите.

Участниците в преговорите са съгласували кандидатурите за редица важни постове, съобщава РИА Новости, като се позовава на саудитски медии и източници, близки до преговорите.

Според източниците в новия кабинет, в който ще бъдат представени всички сили и фракции в палестинската автономия, ще бъде оглавен от настоящия министър-председател от Хамас Исмаил Хания.

Министерството на вътрешните работи пък ще оглави представител на Фатах, чието име засега не се посочва.

Според източниците преговорите в Мека между делегациите на Фатах и Хамас протичат в изключително позитивен дух, а според палестинския посланик в Саудитска Арабия Джамал ал Шаубаки окончателна договореност за състава на правителството ще бъде постигната още в Мека.

В началото на срещата, припомня Ройтерс, Махмуд Абас и лидерът на Хамас Халед Мешаал се зарекоха да не отпътуват Мека без споразумение.

Припомняме, западните страни спряха директната помощ за палестинското правителство с настояване Хамас да признае правото на Израел да съществува.
Западът настоява управляващите в автономията да приемат постигнатите преди това споразумения, подписани от палестинските власти.