В Мелбърн започна делото по изслушване на кардинал Джордж Пел, който е ковчежник във Ватикана и бе обвинен в сексуални престъпления, съобщи ДПА.

По време на обсъждането по административни въпроси в понеделник адвокатът на Пел обвини австралийската полиция, че не е разследвала правилно твърденията за нарушения поради "презумпция за вина".

76-годишният Пел пристигна в съда в Мелбърн с кола, обграден от адвокатите си. Нито той, нито правният му екип обаче направиха коментар, преди да влязат в сградата.

Папата призова за нулева търпимост към педофилията

Папата призова за нулева търпимост към педофилията

По думите му, тази борба е много важна за църквата

Те бяха охранявани от полицейски служители. Пред сградата на съда имаше и протестиращи, и поддръжници.

Адвокатите на обвиняемия и прокурорите обсъдиха административните въпроси в предварителното изслушване в понеделник, което продължи по-малко от половин час. След това то бе отложено до обяд, когато жалбоподателите започнаха да дават доказателства на закрито заседание.

Председателят на съда Белинда Уолингтън ще вземе крайното решение дали има достатъчно доказателства срещу Пел, с което делото да бъде разгледано в края на съдебното заседание. То се очаква да продължи четири седмици.

Адвокатът на Пел, Робърт Рихтер, обвини полицията, че не спазва указанията, подготвени от бивш съдия за това как да разследва изтъкнати хора.

"Казваме, че това не е било последвано, защото имаше презумпция за вина", каза Рихтер пред съда и добави, че са направили изявления по този въпрос пред полицията и прокуратурата.

Ватикана с първи процес срещу високопоставен духовник за педофилия

Ватикана с първи процес срещу високопоставен духовник за педофилия

Първото изслушване на Йозеф Весоловски

Рихтер заяви също, че полицията има 21 свидетелски показания, предоставени от защитата, които са благоприятни за кардинала, но полицията не ги е разследва. Той добави, че те остават част от полицейското свидетелство за доказателства, като се противопоставят на молбата за преследване, за да бъдат отстранени.

"Тези документи със сигурност са от значение за предполагаемите престъпления. Знам, че те не отговарят на наказателното преследване, защото са оправдателни за кардинала", уточни Рихтер.

Според Рихтер и поради "възрастта и медицинското състояние" на Пел, за него е важно да има с него лице с подкрепа, свещеник.

Специален трибунал във Ватикана съди епископи, прикрили педофилия

Специален трибунал във Ватикана съди епископи, прикрили педофилия

Папа Франциск одобри създаването на специалния орган

Пел е най-високопоставеният католически служител, който ще бъде обвинен в сексуално насилие. Той систематично отрече всички твърдения.

Сред поддръжниците и протестиращите също имаше различни мнения относно обвиненията на Пел за сексуално насилие.

"Без съдебен процес по медиите", каза един от поддръжниците на Пел пред съда.

Един от протестиращите, Хелън Доусън, заяви: "Протестирахме повече от десет години, за да доведем Пел пред съда, но се надяваме, че няма да отнеме още десет.".

Ватикана подготвя по-строги мерки срещу педофилията

Ватикана подготвя по-строги мерки срещу педофилията

Да бъдат привличани под отговорност епископи и други свещенослужители

"Ние просто се надяваме, че това няма да се окаже изпитание, особено с всички ресурси, които Пел има на свое разположение", каза още Доусън.

"Имаме приятели, които са оцелели от жертвите, представени са средства, които дават доказателства в съдебното заседание и имат нужда от закриване, за да продължат."

"Искаме също да кажем на папа Франциск да направи промени в каноничния закон, така че католическото духовенство да не е имунизирано срещу наказателното преследване. Ето защо педофилите се присъединяват към католическата църковна система", уточни.

Тъй като делото е било открито срещу него през юни, то едва ли е напредвало поради обширни административни предпоставки.

Миналата седмица прокурорите оттеглиха едно от обвиненията, свързани с жалбоподател, починал след началото на наказателното производство през 2017 г.

Адвокат Робърт Рихтер каза на изслушването миналата година, че кардиналът ще се признае за невинен.

Педофилията сред свещеници е светотатство като черната магия, смята папата

Педофилията сред свещеници е светотатство като черната магия, смята папата

Обръщайки се към църквата, децата очакват да срещнат святост, наблегна той

По правни причини много малко подробности за случая могат да бъдат отчетени, с изключение на това, че включват исторически компенсации за сексуално престъпление, включващи множество жалбоподатели.

Местните медии съобщиха, че до 50 свидетели, включително бивши бойци, се очаква да дадат доказателства. Адвокатите на Пел ще имат правото да разпитват всички свидетели и да прегледат жалбите.

Ако има достатъчно доказателства, се очаква съдията да изпрати наказателно дело в по-висш съд.

Дори ако магистратът реши, че няма достатъчно доказателства за това, държавният прокурор все пак може да реши да опита Пел.

Пел понастоящем е в отпуск от Ватикана, където е бил един от най-старите помощници на папа Франциск. Архидиоцесията в Сидни осигурява настаняване, но няма да подпише законовите си задължения.

Делото на Пел съвпада с освобождаването на петгодишна анкета на Кралската комисия за сексуално малтретиране на деца в австралийските институции, включително и католическата система, според която 7% от всички свещеници между 1960 и 2015 г. са били малтретирани деца.

Пел се яви на тази Комисия три пъти - веднъж лично и два пъти чрез видеовръзка от Рим за злоупотребата с случаи на злоупотреба, включващи свещеници под нейна юрисдикция.