Над 250 души са задържани от сътрудници на московската полиция заради участие в неразрешена акция в центъра на Москва, съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на московската полиция.

"За нарушаване на обществените порядки в центъра на Москва са задържани 263 души", съобщиха от ведомството малко по-късно.

По-рано източник от правоохранителните органи съобщи на ТАСС, че сред задържаните са много поддръжници на националистически организации. При обиска у тях са открити оръжие, ножове, средства за индивидуална защита и забранени средства. "Това говори, че хората са дошли не просто така, а са били готови да се съпротивляват на силите на реда", смята източникът на агенцията.

Източникът съобщи, че сред задържаните е и журналист от радиото"Ехото на Москва". При задържането на младия мъж той не се представил на сътрудниците на полицията и не е съобщил, че е журналист на радиостанцията. Когато полицаите са искали да проверят документите при вкарването му в полицейски автобус, е оказал съпротива.

Периметъра на Манежния площад е бил покрит от полицейски части, които частично са ограничили входа и изхода на метростанциите "Охотный ряд" и "Площадь революции".
Закрити са били два входа на Червения площад (заради репетиция на тържествения марш в чест на 76-та годишнина от парада на 1941 г.).

По-рано лидерът на екстремисткото движение "Артподготовка" на Вячеслав Малцев призва своите поддръжници да излязат на 5 ноември на улицата в центъра на Москва, за да изкажат недоверие към властта. На 26 октомври Красноярския съд призна движението "Артподготовка" на екстремистка.

Малко по-късно стана ясно, че журналистът от радиостанция "Ехото на Москва" Андрей Ежов, който бе задържан при неразрешена акция на Манежния прощад, е пуснат от полицията.