Нидерландските гласоподаватели гласуват в сряда на извънредни парламентарни избори, в които социологическите проучвания показват, че най-малко три партии - включително крайнодясна - могат да се надяват на победа, без да има ясно очертан лидер, предава Ройтерс.

Проучване, публикувано в навечерието на гласуването, показа, че Партията на свободата на антиислямския популистки политик Геерт Вилдерс е изравнена по лидерство с консервативната Народна партия за свобода и демокрация (VVD) на премиера в оставка Марк Рюте, следвана плътно от коалицията между Лейбъристката партия и Зелените.

Едно обаче е сигурно: Нидерландия ще получи първия си нов министър-председател от повече от десетилетие, след като Рюте подаде оставка през юли, когато четвъртото му коалиционно правителство се разпадна, слагайки край на 13-годишния му мандат.

Ограничаването на имиграцията - въпросът, който предизвика краха на последния кабинет на Рюте - беше ключов въпрос в кампанията.

"Стига токова!. Нидерландия не може да издържи повече. Сега трябва първо да мислим за собствения си народ. Границите са затворени. Нула търсещи убежище", каза Вилдерс в телевизионен дебат късно във вторник.

Министърът на правосъдието Дилан Йесилгьоз, турски имигрант, твърда по отношение на имиграцията и наследник на Рюте начело на VVD, която се надява да стане първата жена министър-председател на страната, отговори:

"Не мисля, че някой вярва, че Вилдерс ще бъде министър-председател за всички. Той е изцяло за затваряне на граници, изключване на групи, които смята, че не принадлежат към Нидерландия."

Залогът е и дали гласоподавателите в една от най-проспериращите страни в Европа са склонни да продължат да финансират политики в областта на климата, като например скъпо разгръщане на офшорни вятърни паркове на фона на шока в цената на живота в целия континент.

Нито една партия не се очаква да вземе повече от 20% от гласовете и късните проучвания показват, че лидерът на лейбъристите Франс Тимерманс и Вилдерс събират най-голяма подкрепа.

Секциите за гласуване отвориха в 7:30 ч. сутринта (8:30 ч. българско време) и ще затворят в 21:00 ч.. (22:00 ч. българско време), когато националната телевизия NOS ще публикува първия си екзитпол.

Първо място за Вилдерс може да доведе Нидерландия до твърда дясна коалиция със силна антиимиграционна линия, въпреки че той се опитва да смекчи имиджа си с надеждата да влезе в правителството.

Ако Тимерманс е в по-добра позиция, това може да насочи следващото правителство към центъра и повече разходи за политиката в областта на климата.

Депутатът Питер Омцигт, центрист, който основа собствена партия след раздялата с Християндемократите, изостава малко зад тримата в последните проучвания.

Продължителните коалиционни преговори са вероятни във всеки случай, което е в съответствие с традицията в Нидерландия.

Партията, която спечели най-много места, традиционно води преговорите и осигурява министър-председателя, но това не е гарантирано от нидерландската система.

Тъй като Нидерландия е член-основател на ЕС, а Рюте е ключов играч на срещите на върха на ЕС, така че лидерите на другите страни в блока също очакват резултатите, тъй като партиите отдясно предложиха да се търсят изключения от правилата на блока за селското стопанство и имиграцията.

Една твърдо дясна коалиция може също така да смекчи плановете за намаляване на добитъка и употребата на торове, на които фермерите се противопоставят силно.

Една по-центристка коалиция вероятно ще продължи изграждането на мощности за възобновяема енергия, особено вятърни паркове в Северно море, ще изпълни плановете за намаляване на добитъка и ще увеличи социалните разходи, включително повишаване на минималната заплата.

Рюте ще остане в ролята на временно изпълняващ длъжността премиер, докато бъде избрано ново правителство, вероятно през първата половина на 2024 г., което означава, че бърза промяна в позицията на Нидерландия за влизането ни в Шенген е малко вероятна.

Нидерландия поиска от ЕК мисия за установяване на факти в България заради Шенген

Нидерландия поиска от ЕК мисия за установяване на факти в България заради Шенген

Амстердам очаква обективен доклад за върховенството на закона