Нидерландия официално поиска от Европейската комисия допълнителна мисия за установяване на факти в България, съобщава БНР.

Тя е във връзка с ветото на страната върху присъединяването ни към Шенгенското пространство, на което се противопоставя и Австрия.

За искането на тази мисия преди повече от месец съобщи нидерландският министър на миграцията Ерик ван дер Бург, а впоследствие и служебният премиер Марк Рюте, който изрично подчерта, че очаква от нея обективен, а не "подсладен доклад" за върховенството на закона.

От ЕК отново посочиха, че България и Румъния изпълняват изискванията за пълноправно членство в Шенген и напълно го подкрепят.

"Комисията ще продължи да помага за диалога между засегнатите страни членки, за да гарантира, че решение ще бъде взето възможно най-бързо, включително чрез организиране на мисия за установяване на факти", увериха от Комисията.

Нидерландия чака ЕК да каже честно готова ли е България за Шенген
Обновена

Нидерландия чака ЕК да каже честно готова ли е България за Шенген

Марк Рюте очаква становището на Комисията през декември

В сряда в Нидерландия предстоят предсрочни парламентарни избори. Според проучванията фаворит е партията "Нов социален договор", оглавявана от Питер Омтзихт. Тя е дясноцентристка и въпреки че е част от Европейската народна партия, се противопоставя на бъдещото разширяване на ЕС.

За Омтзихт приоритетите са вътрешнополитически и едва ли може да очаквате положително решение за Шенген, отбеляза пред БНР евродепутатът София ин'т Велд от "Обнови Европа".

Не е ясно каква ще бъде позицията на Християндемократическия апел, която според проучванията е много близо до "Нов социален договор", коментира Йерун Ленарс, който е неин член и евродепутат от ЕНП. Нидерландските евродепутати от тази политическа група промениха позицията си и вече подкрепят влизането на България. Решението обаче зависи от това какво ще реши партията в Нидерландия.

Припомняме, на 8 декември 2022 г. Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген и дадоха зелена светлина само на Хърватия заради опасения от наплив на незаконни мигранти.

През октомври стана ясно, че Нидерландия няма да свали скоро ветото си за присъединяването на България към Шенген.

Разнобой в австрийското правителство относно България в Шенген

Разнобой в австрийското правителство относно България в Шенген

Според вицеканцлера, да се спре разширяването сега е грешка