Директорът на един от най -големите никарагуански вестници "Ла Пренса", който критикува правителството на страната, Хуан Лоренцо Олман Чаморо беше задържан по подозрение за пране на пари и митнически измами. Съответното изявление е публикувано от Националната полиция на Централноамериканската република в събота.

"Днес, събота, 14 август, беше задържан Хуан Лоренцо Олман Чаморо, директор на "Ла Пренса", във връзка с който тече разследване по случай на митнически измами, пране на пари, имущество и активи, извършени срещу държавата Никарагуа и никарагуанско общество ", документ, публикуван на уебсайта на изданието.

В петък никарагуанската полиция нахлу в офиса на вестника като част от случая. Както "Ла Пренса" уточнява, неговите директори бяха отведени в събота вечерта при следователя за подписване на документи, откъдето той беше транспортиран до местния арест. Председателят на Организацията на американските щати Луис Алмагро нарече инцидента "атака срещу свободата на словото" и настоя Манагуа да спре подобни действия.

Никарагуа освобождава политически затворници след обвинения за човешките права

Никарагуа освобождава политически затворници след обвинения за човешките права

Уличните протести избухнаха през април 2018 г., когато президентът Даниел Ортега

През последните месеци няколко опозиционни политици бяха задържани в Никарагуа заради плановете им да се кандидатират за най-високия правителствен пост. Сред тях беше и дъщерята на бившия президент Кристиан Чаморо, която според социологическите проучвания може да стане фаворит в предизборната надпревара.

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега, коментирайки ситуацията със задържането на опозицията, заяви, че властите в страната не преследват опонентите си по политически причини, а се борят с престъпници, които застрашават сигурността на републиката.