Новият министър-председател на Норвегия - лидерът на лявата Работническа партия Йонас Гар-Стьоре, представи днес състава на правителството си, в което жените са мнозинство.

В кабинета влизат и двама оцелели от масовото убийство на остров Ютьоя през 2011 г., уточни "Франс прес".

Кървава драма в Норвегия! 5 убити и 2 ранени
Обновена

Кървава драма в Норвегия! 5 убити и 2 ранени

Мотивите за нападението, което се случи в Конгсберг, все още не са известни

Новата коалиция встъпва в длъжност, докато страната скърби след вчерашния терористичен акт - мъж, въоръжен с лък и стрели, уби петима души в югоизточното градче Конгсберг и рани двама. Според полицията, заподозреният, който е арестуван, е 37-годишен датчанин, приел исляма, за когото е имало подозрения, че се е радикализирал.

От 19-те министерства, 10 са поверени на жени, включително външното ведомство, за което ще отговаря Аникен Хюитфелт, както и енергийното и правосъдното.

Не за пръв път 53 на сто от постовете в норвежки кабинет се заемат от жени. Това се случи за кратко на два пъти при управлението на Йенс Столтенберг, който бе премиер между 2005 и 2013 г., преди да стане генерален секретар на НАТО.

Норвегия договори правителство на малцинството

Норвегия договори правителство на малцинството

Лейбъристката партия, спечелила изборите в Норвегия, постигна сделка с евроскептичната Централна партия

Друга особеност на новото правителство е, че включва двама души, които са били на остров Ютьоя, когато десният екстремист Андерш Брайвик откри огън по участниците в летен лагер на младежката организация на Работническата партия на 22 юли 2011 г. Тогава загинаха 69 души. Това са 33-годишната Тоние Брена, назначена за министър на образованието, и 35-годишният Ян Кристиан Вестре, който ще поеме министерството на търговията и индустрията.

Новото норвежко правителство на малцинството обединява Работническата партия и земеделската Партия на центъра.

Лявата опозиция печели изборите в Норвегия

Лявата опозиция печели изборите в Норвегия

Консервативният премиер на страната призна поражение