В няколко американски града - в Сан Франциско, и в Бъркли в щата Калифорния, в два града в щата Илинойс, както и в един град щата Уисконсин, освен изборите за Конгрес ще се проведе и градски референдум по въпроса за импийчмънта (предсрочното освобождаване) на Джордж Буш, съобщава телевизия Фокс.

„Смятаме, че администрацията на Буш и Чейни стъпка Конституцията ни," подчерта кметът на Бъркли Том Бейтс.

Тези, които искат Буш да бъде отстранен, твърдят, че той е нарушил Конституцията с войната в Ирак и със секретни програми за подслушване на телефонни разговори.

От друга страна тези, които са против импийчмънта, определят този референдум като загуба на време и неразумно харчене на парите на данъкоплатеца.

"Вероятно в Бъркли избирателите са за импийчмънт, но това не означава, че подобно мнение се подкрепя от по-голямата част от американците," заяви прессекретар на републиканската партия в Калифорния.

Този референдум, който е организиран от кметствата, няма юридическа сила, а по-скоро символичен характер, допълни представителят на републиканците.

От Фокс коментират, че в Конституцията на страната е записано, че право да инициира импийчмънт има само Камарата на представителите.