Днес в Одеска област, във връзка със смъртта на петима души в резултат на ракетния удар, извършен от Русия на 29 април, беше обявен ден на траур, съобщи губернаторът на областта Олег Кипер, който изказа искрени съболезнования на близките на загиналите, съобщава Би Би Си.

По-рано сутринта той съобщи, че броят на жертвите на удара е нараснал до пет. В резултат на обстрела избухна пожар в една от сградите на Одеската юридическа академия (местните го наричат ​​"замъка на Хари Потър").

По думите му в болницата е починал мъж, роден през 1960 г.

Преди това Кипер каза също, че друг местен жител е починал от инсулт, който е бил предизвикан от руския удар.

Във вторник сутринта Кипер написа, че 23-ма пострадали остават в болници. Осем души са в тежко състояние, като четирима от тях са в изключително тежко състояние, включително четиригодишно момиченце.

В резултат на удара беше повредена една от най-известните сгради в Одеса - имение, което местните наричат ​​"замъкът на Хари Потър" или "замъкът на Кивалов". Тук се намира една от сградите на Одеската юридическа академия и според украинските медии самият Сергей Кивалов, ректорът на това учебно заведение, периодично е живял в нея.

Според украинските военни в сградата е избухнал пожар на площ от 600 квадратни метра.

Заместник-ректорът на Одеската юридическа академия Валентин Фьодоров потвърди пред украинската обществена телевизия "Суспилне", че самият Кивалов е сред ранените. В социалните мрежи се разпространява видео, на което Кивалов е откаран от линейка.

В миналото Кивалов беше един от най-известните украински проруски политици. По време на Оранжевата революция от 2004 г. оглавява Централната избирателна комисия и е обвинен в манипулиране на президентските избори в полза на проруския кандидат Виктор Янукович.

През 2012 г. Кивалов стана един от съавторите на предизвикалия много противоречия закон "За основите на езиковата политика", който, наред с други неща, защити статута на руския език в Украйна. Противниците на закона настояха, че именно украинският език се нуждае от защита в този момент, тъй като руският вече заема значително място в публичното пространство. След Майдана законът беше отменен като противоречащ на Конституцията на Украйна.

През 2009 г. Кивалов получи Ордена на дружбата от тогавашния руски президент Дмитрий Медведев, а през 2013 г. Владимир Путин го награди с медал "Пушкин". В подписания от Путин указ се казва, че той е награден с този медал за "големия му принос в съхраняването и популяризирането на руския език в чужбина".

Руските военни не са коментирали удара по Одеса.

За денонощие Русия е изпратила 96 дрона по Запорожка област

За денонощие Русия е изпратила 96 дрона по Запорожка област

Активни боеве се водят за Роботине