Експерт по човешките права към ООН изрази тревога, че американският президент Доналд Тръмп може да разреши изтезанията при разпити и призова високопоставени служители от администрацията на бившия американски президент Джордж У. Буш да бъдат съдени за разрешаване на незаконната практика, съобщава "Ройтерс".

Американските официални лица, отговорни за тайните програми за задържане на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), включват "онези на най-висшите позиции" при Буш, изтъкна Бен Емерсън, който е специален докладчик на ООН за защита на правата на човека в борбата с тероризма.

"Да чуя президента Тръмп, в първите дни след встъпването му в длъжност, обстойно възхваляващ добродетелта на изтезанието като оръжие в борбата срещу тероризма и потвърждаващ личното си желание да разреши използването на мъчения, ако бъде помолен да го направи, беше достатъчно да накара кръвта ми да се смрази", коментира Емерсън.

Тръмп призна, че американският военен министър Джеймс Матис не е съгласен с него за ползата от изтезанията при разпит и заяви, че ще отстъпи пред него по този въпрос.

Емерсън, който е британски адвокат и експерт по международно наказателно правосъдие, заяви, че коментарите на Тръмп са показали "потресаващо ниво на неподготвеност да управлява". Той произнесе последната си реч в Съвета на ООН по правата на човека след шест години на поста.

Бивш офицер на ЦРУ, който е управлявал един от придобилите зловеща слава затвори на ЦРУ, създадени след атентатите от 11 септември 2001 г., беше назначен за заместник-директор на ЦРУ.

Номинацията на Тръмп за директор на националното разузнаване, бившият републикански сенатор Дан Коутс, предизвика опасения заради участието му в изоставените от САЩ в последно време т. нар. подобрени методи за разпит като уотърбординг, които са широко възприемани като изтезание.

"Ако една от най-могъщите страни в света, постоянен член на Съвета за сигурност, е отново готова да се откаже от нашите колективни ценности под предлог за тяхната защита, тогава човек е оставен да се чуди дали нещо изобщо е било постигнато през последните 15 години", подчерта Емерсън.