В ООН видяха нарушение на международното право с "незаконно" убийство на Солеймани от САЩ, съобщава "Ройтерс".

На 3 януари удар с американски дрон в Ирак уби Солеймани, ръководител на елитните ирански сили Quds. Вашингтон обвини Солеймани в атаки от страна на иранските милиции срещу американските сили в региона.

Януарският удар с дрон в Ирак, представляваше нарушение на международното право, заяви следовател по правата на човека в ОНН. САЩ не са предоставили достатъчно доказателства за продължаваща или предстояща атака срещу нейните интереси, за да оправдаят удара върху конвоя на Солеймани, заяви Агнес Каламар, специален докладчик на ООН за извънсъдебни или произволни екзекуции.

Иран сезира Съвета за сигурност на ООН за убийството на ген. Солеймани

Иран сезира Съвета за сигурност на ООН за убийството на ген. Солеймани

Иран предприема политически, юридически и международни мерки

Атаката нарушава Хартата на ООН, пише Каламар в доклад, призоваващ за отговорност относно целевите убийства с въоръжени дронове и за по-голямо регулация на оръжията.

"Светът е в критичен момент и възможна преломна точка, когато става въпрос за използването на дронове. ... Съветът за сигурност липсва и не действа; международната общност, волно или не, стои до голяма степен мълчалива", заяви следовател Каламар.

Каламар ще представи в четвъртък своите заключения пред Съвета по правата на човека, като дава на държавите-членки да обсъдят какви действия да предприемат. Съединените щати не са член на форума, след като напуснаха преди две години.

Представител на ООН:  Убийството на Солеймани нарушава международните норми

Представител на ООН: Убийството на Солеймани нарушава международните норми

Опасен прецедент, който може да е "рецепта за бедствие"

"Генерал-майор Солеймани отговаряше за военната стратегия и действията на Иран в Сирия и Ирак. Но при отсъствие на непосредствена заплаха за живота, действията, предприети от САЩ действия са незаконни ", пише Каламар в доклада.

"Ударът с дронове на 3 януари е първият известен инцидент, при който държава се позовава на самоотбрана като оправдание за нападение срещу държавен представител на друга страна, на територията на трета страна", добави Каламар.

Иран издаде заповед за арест за президента на САЩ Доналд Тръмп и още 35 души за убийството на Солеймани и поиска помощ от Интерпол.

Интерпол отказва на Иран, няма да пуска Тръмп за международно издирване

Интерпол отказва на Иран, няма да пуска Тръмп за международно издирване

Това противоречи на вътрешните правила на организацията