Асиф Али Зардари, бивш президент на Пакистан, е арестуван в Исламабад по дело за пране на пари, съобщава БиБиСи.

Висшият съд отхвърля удължаването на гаранцията за него и сестра му. Те са обвинени за финансови средства във фалшиви сметки. Зардари и преди е бил в затвора по обвинения в корупция, но е президент от 2008 г. до 2013 г.

Той е избран на поста след убийството на неговата съпруга, бившия премиер Беназир Бхуто.

Членовете на Националното бюро за отчетност (NAB) влизат в дома му след решението на Висшия съд на Исламабад. Той е забелязан да напуска резиденцията със сина си Билавал Бхуто Зардари, който е настоящият председател на опозиционната Пакистанска народна партия (ПНП).

Поддръжници скандират "да живее Бхуто", по отношение на политическата династия на семейството, съобщава "Ройтерс".

Зардари отдавна е смятан за една от най-противоречивите фигури в пакистанската политика. Той е в затвора през 90-те години на миналия век и началото на този и е получил прякора "господин 10%" за комисионни по правителствени договори, които се твърди, че е получил.

Следователите твърдят, че фалшивите банкови сметки са използвани за прехвърляне на милиарди рупии. Десетки компании и стотици хора са замесени в скандала, според пакистански медии.

Зардари отрича злоупотребите в този последен случай с "фалшиви сметки", който се разследва от 2015 г.  Той и неговата сестра, депутатът Фариал Талпур, са получили временна гаранция, удължавана няколко пъти преди решението от понеделник. Талпур все още не е задържана.

Пакистанският вътрешен министър Ежаз Шах заяви пред парламента в понеделник, че правителството няма никаква роля в ареста на Зардари. Говорител на партията призова привържениците на ПНП да останат спокойни.