Пакистанският духовник Маулана Сами ул-Хак, известен като Бащата на талибаните е бил убит в родния си град Равалпинди, съобщават световните информационни агенции.

Местните медии цитират членове на семейството му, които са заявили, че той е бил наръган до смърт. Според други информации обаче той е бил застрелян.

Мотивът за атаката засега не е известен.

Хак беше ръководител на "Хакания мадраса" в северната част на Пакистан, където са учили много членове на талибаните, включително основателят на групировката молла Мохамед Омар.

Афганистанските власти наскоро помолиха духовника, за който се смята, че е бил над 80-годишна възраст, да помогне талибаните да бъдат убедени да започнат мирни преговори.

Той е бивш сенатор, който ръководеше фракция от религиозната партия "Джамиат Улема-и-Ислям" и беше близо до партията на пакистанския премиер Имран Хан.

Хан понастоящем е на официално посещение в Пекин, но от кабинета му заявиха, че той осъжда убийството и е разпоредил разследване.

Пакистански съд отмени смъртната присъда на християнка, обвинена в богохулство

Пакистански съд отмени смъртната присъда на християнка, обвинена в богохулство

Съдът е приветстван за смелостта на фона на заплахи за насилие

Смъртта на духовника идва в момент на размирици в Пакистан, където избухнаха протести в редица градове след оправдателната присъда на християнка, осъдена на смърт по обвинения в богохулство.

Хак имаше хиляди последователи сред студентите си, както и афганистански и местни членове на талибаните. Налице са опасения, че убийството му може да предизвика още проблеми по улиците.